Які негативні наслідки несе резонансний законопроєкт ️#5655 для усіх учасників ринку

Які негативні наслідки несе резонансний законопроєкт ️#5655 для усіх учасників ринку
325065 ПЕРЕГЛЯДІВ

На початку грудня Верховна Рада мала розглянути законопроєкт #5655, мета якого за даними Офісу ефективного регулювання - врегулювати фінансове забезпечення надання адмінпослуг з державної реєстрації у сфері містобудівної діяльностіале текст законопроєкту не показали народові.

Перед засіданням, яке мало відбутись 1 грудня, законопроєкт зняли з розгляду. Причиною такого рішення могло стати критика зі сторони Мінкульту та представників Асоціації міст України. Також Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернулось з офіційним листом, в якому йшлось про те, що даний законопроєкт не узгоджується з Антикорупційною стратегією та не вирішує проблеми недосконалості контролю в галузі будівництва.

13 грудня Верховна Рада під час засідання ухвалила законопроєкт 5655 про реформування сфери містобудівної діяльності.

Чому люди виступають проти законопроєкту #5655? 

 

Контроль над містобудуванням передається приватним структурам, фактично все буде відбуватись  виключно в інтересах крупного забудовного бізнесу. Професійна спільнота та місцеве самоврядування втратять можливості контролювати якість забудов, як окремих об'єктів, так і цілих територій в межах громад. З боку держави ніякого нагляду, а отже держава знімає з себе будь-яку відповідальність за забудову.

 

 

Міський голова Києва Віталій Володимирович Кличко Джерело: SAMSONOV

 

“Це створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. А тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування!", - повідомив Київський міський голова Віталій Кличко. 

 

 

За його словами, даний законопроєкт порушує права власників земельних ділянок та жителів громади.

 

 

Голова Львівської міської громади Садовий Андрій Іванович Джерело: Слово і діло

Проти законопроєкту #5655 також висловився мер Львова Андрій Садовий. 

 

 

 "Згідно з пропонованим законопроєктом контрольні функції отримає приватна інспектуюча компанія. Її може створити, наприклад, сам забудовник. Натомість представники міської ради навіть не матимуть права потрапити на територію, де відбувається будівництво", - написав Андрій Садовий на своїй офіційній сторінці у Фейсбук.

 

 

Депутатка Київської міської ради Аліна Михайлова Джерело: Вечірній Київ

 

Депутатка Київської міської ради Аліна Михайлова також висловила своє незадоволення. У своєму телеграм-каналі вона написала, що “Будівельна мафія, що клала на інтереси громади і розвиток наших міст, перетворила мій любий Київ майже на Шанхай. Багатоповерхівка чи ТРЦ можуть з’явитись в будь-якому сквері чи навіть озері, якщо цього забажає забудовник і занесе достатньо кешу в «центри прийняття рішень»”.

 

Які негативні наслідки для архітекторів? 

 

Договір на розробку проєкту є авторським. Це дає змогу забудовнику просити у розробників авторські права. Вже з авторськими правами замовник може змінити розробника на більш лояльного, який зможе вносити зміни, не передбачені попереднім проєктомЦе позбавляє роботи доброчесних архітекторів, натомість працюватимуть ті, хто працюватиме за наказами забудовника. 

 

 

Як наслідок, якість архітектури та міського простору погіршиться тому, що створюватимуться об’єкти, які базуватимуться на основі економічної доцільності в трактуванні забудовників.

 

До протесту проти даного ЗП долучились архітектори. Зокрема, видавець літератури з архітектури та урбаністики Дмитро Настека у своєму відеозверненні просить переглянути та переробити закон, який “буде лихом для всіх”. 

 

До його долучився архітектор, дитячий викладач архітектури Антон Целовальник. За його словами законопроєкт написаний не для покращення нашого життя, а для того, щоб покращити життя невеликої кількості людей. 

 

 

Нагадаємо, що через ініціативу небайдужих на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України створили петицію щодо накладення вета на законопроєкт #5655. Петиція на цей час зібрала 31030 голосів, і тому її має розглянути Президент України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теги: Законопроєкт 5655, Віталій Кличко,Аліна Михайлова,Андрій Садовий, Верховна Рада України, Верховна Рада, Президент України, будівництво
ПРЯМИЙ ЕФІР