Передавали ворогу дані про укріпрайони та ППО - до 9 і 12 років ув’язнення засуджено двох інформаторів з Торецька й Краматорська

Передавали ворогу дані про укріпрайони та ППО - до 9 і 12 років ув’язнення засуджено двох інформаторів з Торецька й Краматорська
337865 ПЕРЕГЛЯДІВ
За публічного обвинувачення прокурорів Донецької обласної прокуратури судом визнано винними двох громадян України у колабораційній діяльності та сприянні терористичній організації (ч. 7 ст. 111-1, ч. 1 ст. 258-3 КК України).  Чоловіка засуджено до 9, а жінку – 12 років ув’язнення з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах місцевого самоврядування та державної влади на 10 років.
Прокурори у суді довели, що уродженець м. Санкт-Петербурга, проживаючи в м. Торецьку, у квітні 2022 року почав передавати дані про дислокацію українських захисників знайомому - старшому навіднику «3-ї ОМСБр Беркут» «днр». На виконання вказівок «куратора» чоловік відправляв інформацію щодо переміщення техніки Збройних Сил України й Національних батальйонів, місцезнаходження фортифікаційних споруд, укріпрайонів, де зберігалась зброя та боєприпаси. Також у повідомленнях вказував про військові об’єкти і адмінбудівлі на території міст Краматорськ, Бахмут, Торецьк й Дружківка.
 
        
 
У червні 2023 року почала працювати на ворога і жителька м. Краматорська. Вона надсилала через месенджер «Telegram» своєму родичу – співробітнику «мдб днр» інформацію про розташування блокпостів, засобів ППО та радіоелектронної розвідки у м. Краматорську і м. Слов’янську. Також вона повідомляла йому напрямки руху бензовозів й інформувала про результати влучань.
 
Для передачі даних «розвідниця» використовувала голосові, текстові повідомлення, а по деяких об’єктах, що найбільше цікавили окупантів, додатково надсилала фото й відеозаписи. За два місяці жінка передала до «мдб» фейкової республіки 16 таких повідомлень.
 
Обидва засуджені до оголошення вироку перебували під вартою. Досудове розслідування здійснювалось слідчими ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
 
ПРЯМИЙ ЕФІР