Євросоюз надасть Україні понад мільярд євро для подолання наслідків пандемії

Євросоюз надасть Україні понад мільярд євро для подолання наслідків пандемії
4905 ПЕРЕГЛЯДІВ

Рада Євросоюзу затвердила пакет екстреної макрофінансової допомоги 10 країнам-сусідам, загальний обсяг якого становить 3 мільярди євро. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на пресслужбу Ради ЄС.

Майже половина цієї суми передбачається для України — 1,2 млрд євро для подолання кризи, спричиненої COVID-19. 150 млн євро отримає Грузія, 100 млн — Молдова. Другий за обсягом пакет кредитів отримає Туніс — 600 млн євро.

Як пояснюють у ЄС, потреба надання макрофінансової допомоги зумовлена тим, що через пандемію міжнародна торгівля скоротилася, а капітал почав уникати ринки, що розвиваються. Це створило різке навантаження на платіжний баланс цих країн. Фінансова допомога надаватиметься у формі позик на вигідних умовах. Кошти будуть доступні протягом 12 місяців та надаватимуться двома частинами. Максимальний термін погашення кредиту – 15 років.

Перший транш можна буде отримати одразу після підписання меморандуму про взаєморозуміння між Єврокомісією та Кабміном України. Але спершу Києву треба буде остаточно розморозити співпрацю з МВФ. Другий транш виділять, як тільки будуть виконані умови, зазначені в меморандумі.

До речі, як нагадали у Єврокомісії, цього року Україна має виплатити майже 5 млрд доларів США зовнішнього боргу.

ПРЯМИЙ ЕФІР