Через карантин в Україні терміново запровадять електронні лікарняні, - Олена Дума

Через карантин в Україні терміново запровадять електронні лікарняні, - Олена Дума
32969 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні через карантин планують спростити процедуру отримання лікарняних - запровадити електронні листки непрацездатності. Про це на брифінгу щодо заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції повідомила директорка Фонду соціального страхування України Олена Дума. За її словами, для цього наразі вже опрацьовано протокол обміну даними. Коли усе буде готово - українців проінформують, як і де можна буде отримувати електронні лікарняні.

Також вона повідомила, що Міністерством соціальної політики розроблено, а Верховною Радою схвалено закон, який розширив перелік страхових випадків. Так, людям на час самоізоляції під медичним наглядом у лікарнях задля запобіганню поширення коронавірусу, Фонд соціального страхування буде компенсувати 50% заробітної плати. Документ надає право отримати допомогу у разі тимчасової непрацездатності, тобто виплати за лікарняними, застрахованим особам на період перебування у спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним доглядом.

«Під час карантину діє особливий порядок видачі листів тимчасової непрацездатності. У такому випадку отримати лікарняний може людина, яка тимчасово відсторонена від роботи під час карантину, якщо її робота пов'язана із обслуговуванням населення. У разі, якщо ця особа контактувала із інфекційним хворим, або сама є носієм захворювання. Також у випадку, якщо людина не може бути переведена на іншу роботу за її згодою, Фондом соціального страхування оплачується листок непрацездатності. Тут зауважую на тому, що такий листок видається інфекціоністом або лікуючим лікарем згідно з висновком лікаря-епідеміолога територіальної санітарно-епідеміологічної станції. Якщо тимчасова непрацездатність викликана карантином, допомога за рахунок коштів Фонду соціального страхування надається з першого дня за весь час відсутності на роботі з цієї причини», - розповіла Олена Дума.

Керівниця Фонду нагадала про гарячу лінію, де можна отримати відповіді на запитання у разі потреби - 0800501892.

ПРЯМИЙ ЕФІР