Красиві та сильні духом жінки: у Дніпрі відкрилась незвичайна фотовиставка «Не така, як інші вона»

Красиві та сильні духом жінки: у Дніпрі відкрилась незвичайна фотовиставка «Не така, як інші вона»
42388 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ці 19 фотоісторій — те, про що соромляться говорити, і тим більше — показувати. Київська фотографиня Діана Андруник першою серед своїх українських колег втілила фотопроєкт з жінками, які мають особливості фізичного розвитку тіла. Зокрема, плями вітіліго, шрами від операцій, відсутні кінцівки — все це дев’ятнадцять сміливиць не посоромилися показати фотохудожниці. І тим самим, каже Діана, дали приклад іншим жінкам, які мають подібні проблеми.

19 історій героїнь фотопроєкту «Не така, як інші вона», каже фотографиня Діана Андруник, вона прожила разом з ними. Хтось з дівчат знаходив її сам, когось знала вона. Декого рекомендували знайомі, як от Владиславу Яушеву — успішну викладачку.

«Діана вирішила, що буде знімати мене у цьому проєкті, — розповідає учасниця Владислава Яушева. — Насправді, наше знайомство було надзвичайно якимось легким...І відзнялися ми так швидко, тут дівчата зробили і мейк, і зачіску».

У кожної жінки свої особливості: «хвороба метелика», вітіліго, алопеція, ДЦП, втрата кінцівки...Знайомство з Діаною дівчата починали задовго до зйомки. На такий індивідуальний підхід знадобилося три роки, за цей час авторка вивчила близько пів сотні історій.

«Звісно, головний критерій — обрати історію дівчини, яка готова, — пояснює авторка виставки Діана Андруник. — Яка любить своє життя, своє тіло. І готова власним прикладом пропагувати своєю історією любов до життя і до себе».

Діана каже, воліла знімати дівчат ню. Але оскільки зйомкою зацікавилося одне з глянцевих видань, то до роботи залучили один з українських брендів білизни. От і вийшло, що у такий спосіб творці проєкту ще й порушили тему інклюзії в українській бьюті-індустрії.

«Кожна жінка знаходить у собі якісь вади, нам здається, що щось не так досконало, не так красиво, — зауважує відвідувачка виставки Людмила Підопригора. — А дівчата на цих світлинах сильні духом і дуже сміливі. І вони піднімають важливу тему: можна бути красивою незалежно не від чого».

Серед відвідувачів фотовиставки знайшлося два чи три представники сильної статі. Втім, їх побачене вразило настільки, що поділитися емоціями не відважився жоден. А от дніпровські параолімпійки впевнено заявили — теж не проти взяти участь у наступній серії фотопроєкту.

«Люди з обмеженими можливостями просто сидять вдома, — каже параолімпійка Ніна Козлова. — Тому що найчастіше на нас реагують негативно або дивно. І цим проєктом показується: ми нічим не відрізняємось від інших. І люди ставляться до нас набагато простіше».

Фотовиставка триватиме до 2 листопада в арт-просторі «Флойд» і є безкоштовною. Найцінніше, кажуть організаторки, фідбеки від гостей, які переосмислюють і власні життя.

Теги: фотовиставка, Дніпро,Діана Андруник,вади тіла
ПРЯМИЙ ЕФІР