Чоловік отримав борг з аліментів за час коли діти проживали з ним – відновити справедливість допомогла фахівчиня системи БПД Миколаївщини

Чоловік отримав борг з аліментів за час коли діти проживали з ним – відновити справедливість допомогла фахівчиня системи БПД Миколаївщини
181965 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чоловік отримав борг з аліментів за час коли діти проживали з ним – відновити справедливість допомогла заступниця начальника Первомайського бюро правової допомоги Оксана Чепрага.
Утримання дітей є спільним обов’язком обох батьків, втім не рідкість коли при розірванні шлюбу колишнє подружжя не може самостійно домовитися яким чином відбуватиметься виконання цього обов’язку. В такому випадку призначення аліментів для дитини відбувається через суд, при цьому зазначені виплати перераховуються тому з батьків, хто проживає разом з дитиною.
Так було і в ситуації чоловіка, який звернувся до Первомайського бюро правової допомоги. Він розповів, що перебував у шлюбі, який розірвав у 2018 році, від цього шлюбу має двох неповнолітніх дітей. Одразу після розлучення діти проживали з матір’ю, відтак суд зобов’язав чоловіка сплачувати аліменти на користь дітей. Як пояснив клієнт, він сплачував колишній дружині аліменти до жовтня 2019 року, однак у листопаді ситуація змінилася, адже з цього часу діти переїхали до нього. Даний факт підтверджувався довідкою про склад сім'ї, виданою головою ОСББ. Оскільки діти фактично проживали з клієнтом, перебували на його вихованні та повному матеріальному утриманню, колишня дружина втратила право на отримання аліментів. Але виконавче провадження щодо сплати аліментів продовжувалось, у зв’язку з чим виникла заборгованість.
Вивчивши ситуацію заступниця начальника Первомайського бюро правової допомоги Оксана Чепрага склала позовну заяву про припинення стягнення аліментів на утримання дітей та звільнення від сплати заборгованості по аліментам. Оцінивши наявні у справі докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що вимоги підлягають частковому задоволенню, а саме в частині звільнення від сплати аліментів – задоволено, а ось в задоволені позовної вимоги про звільнення від сплати заборгованості – відмовлено. Адже обставина, що діти з 1 листопада проживали з батьком, судом не розцінена як обставина, що має істотне значення. Не погоджуючись з цим рішенням фахівчинею було подано апеляційну скаргу до Миколаївського апеляційного суду, за результатом розгляду якої суд постановив звільнити чоловіка від сплати заборгованості по аліментам з 01 листопада 2019 року.

ПРЯМИЙ ЕФІР