"За півроку на закупівлях для Міноборони заощадили 7 млрд грн", - Юлія Свириденко

"За півроку на закупівлях для Міноборони заощадили 7 млрд грн", - Юлія Свириденко
402212 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час свого виступу на заході Prozorro Awards розповіла, що повернення незбройних оборонних закупівель Міністерства оборони України до системи Prozorro заощадило  майже 7 млрд грн, або 16% від бюджету.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Як підсумувала Міністр економіки України за цей рік обсяги закупівель, які проводились через систему Prozorro, в порівнянні з 2022 роком зросли утричі – до 480 млрд грн. Станом на останні місяці понад 80% коштів на закупівлях витрачаються саме через систему публічних закупівель.

«Україна задає тренд у світі на те, що в закупівлях «всі мають бачити все». І це навіть в умовах повномасштабної війни. Хочу подякувати всім, хто користується послугами системи Prozorro. В наших планах зробити так, щоб система державних закупівель стала основою для відновлення України. І те, що Світовий банк уже визнав відповідність системи Prozorro своїм правилам – це дуже важливий знак довіри. Першим свої тендери в системі Prozorro розпочав проводити проєкт UKaid TAPAS для закупівель за гроші донорів. Чекаємо на те, що до них найближчим часом приєднаються ЄБРР та інші міжнародні партнери, які також будуть використовувати систему Prozorro для відновлення України.

За минулий рік система пережила деяку трансформацію під вимоги воєнного часу – була суттєво скорочена тривалість процедур, з’явилася можливість приховувати саме чутливу інформацію, був масштабований такий швидкий та ефективний інструмент закупівель, як Prozorro Market. У результаті обсяги закупівель, які були проведені через систему Prozorro, у 2023 році зросли утричі – до 480 млрд грн. І станом на останні місяці понад 80% коштів на закупівлях витрачаються саме через систему Prozorro, а отже у конкурентний та відкритий спосіб», — сказала Юлія Свириденко.

За словами очільниці Мінекономіки, повернення незбройних оборонних закупівель Міністерства оборони України до системи Prozorro яскраво ілюструє те, наскільки прозоро працює система публічних закупівель. Що у результаті лише за пів року на цих тендерах допомогло заощадити майже 7 млрд грн, або 16% від бюджету. Усього ж за підсумками 2023 року за завершеними тендерами замовникам вдалося знизити ціну своїх закупівель на 37 млрд грн від очікуваної вартості.  

Проте, як розповіла заступниця Міністра економіки України Надія Бігун, закупівлі, крім економії коштів, мають ще і стратегічне значення. Адже в майбутньому мають стимулювати внутрішнє виробництво товарів та послуг. 

Закупівлі можуть дати поштовх локальному бізнесу й виробникам, які готові долучатися до відбудови країни. Оскільки система добре знайома українському бізнесу. А це, своєю чергою плюс до наших економічних пріоритетів – підтримки українських виробників та залучення інвестицій у реальний сектор. 

"Витрачати державні кошти на товари внутрішнього виробництва має стати нашою новою філософією. Адже публічні закупівлі в інтересах внутрішніх виробників – це ознака зрілості і спроможності держави. І що найголовніше – можливість повернути до 40% коштів назад в бюджет у вигляді податків. Це посилить стійкість нашої економіки, збільшить податкові надходження й дозволить створити нові робочі місця", — сказала заступниця очільниці Мінекономіки.

Окрім цього, на заході Prozorro Awards 2023 Юлія Свириденко вручила дві нагороди. Звання «Замовник з найбільш конкурентними закупівлями» отримала Укрпошта. Ця компанія провела понад 400 конкурентних закупівель за рік і отримали найвищу середню конкуренцію на закупівлях замовників – 3,11 пропозиції на тендер.

Титул «Незламні закупівлі» отримав Херсонський регіональний онкологічний центр, який провів найбільшу кількість конкурентних закупівель серед замовників з частково окупованих регіонів – 31 закупівлю.

ПРЯМИЙ ЕФІР