Обіцяний потужний політичний поштовх таки відбувся. Перша країна Латинської Америки стала союзником України

Обіцяний потужний політичний поштовх таки відбувся. Перша країна Латинської Америки стала союзником України
433899 ПЕРЕГЛЯДІВ

В ранішній статті "Чому в Латинській Америці переповідають російські міфи?" ми розповідали про причини, через які іспаномовні медіа дотримуються "нейтралітету" або переповідають кремлівську методичку.

Це доволі легко пояснити: не дивлячись на те, що іспаномовний сегмент має доступ до найбільших видань світу, наприклад, BBC, NY Times, Deutsche Welle, вони все ще використовуються російські джерела інформації, які ведуться іспанською мовою. Таким чином росіяни можуть маніпулювати інформацією так, як роблять це на своїй території. Це ставить під сумнів, якою бачать війни люди в Латинській Америці, оскільки Україна там не має своїх видань.

Тоді ми зробили висновок, що навряд чи Україна матиме змогу поширювати інформацію для англомовної чи іспаномовної авдиторії найближчим часом. Тому найбільш ймовірний вихід з ситуації був такий: роль інформаційних джерел може виконувати українська діаспора серед латиноамериканського інфопростору, адже вони розуміють український та місцевий контекст.

Пройшов місяць з моменту публікації і зараз можна з впевненістю сказати — приємно помилятись.

В січні під час онлайн-брифінгу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав одним з пріоритетів роботи МЗС у 2023 році налагодження зв'язків із країнами Латинської Америки.

"Цього року Латинська Америка буде у нас у пріоритеті. Це — останній регіон світу, який ми ґрунтовно не переорали, не пройшлися по кожній країні", — зазначив Кулеба.

Він сказав, що цей регіон становить інтерес для президента України Володимира Зеленського та додав, що в цьому році ми зможемо спостерігати за потужним поверненням України на простір Південної Америки.

Під час пресконференції «Лютий. Рік незламності» 24 лютого президент заявив, що "Кулак партнерів" України неповний без країн Африки і Латинської Америки і тому він готовий Володимир Зеленський готовий провести саміт.

За його словами, Україна довгі роки погано працювала із цими регіонами, але наразі з'явилась необхідність тотальної підтримки світу.

«Міцного кулака партнерів України не було до цієї війни... Я щасливий, що зараз він є, але він неповний. Когось не вистачає на цій руці обʼєднаної підтримки. Я кажу вам про кого – про Африканський континент, Латинську Америку», — сказав Зеленський.

"Латинська Америка - вона дуже важлива. І я дуже хотів би зробити конференцію, зустріч, саміт країн Латинської Америки і України. І ви знаєте, як мені складно виїжджати з держави, але спеціально на цю зустріч я поїхав би.

Я би зміг їм донести, їх медіа, їх суспільству.

Корона не впаде - у мене її немає. Я готовий іти на зустріч. Наші дипломати ідуть на зустріч. Ми готові "пахать" 24 на 7. Скажіть, де придбати ще години - ми це зробимо. І саме так потрібно було працювати 30 років.

Ніхто не очікував, що від Росії буде таке - бажання знищити нас повністю", — додав голова держави.

Так президент натякає. що готовий фізично зустрітись з представниками цих країн, щоб донести "формулу миру" для України.

Він також додав, що навіть після повномасштабного вторгнення росії на територію України, все одно доводилось довго працювати, щоб деякі країни змінили свій нейтральний статус.

Результат спільної роботи українців не змусив себе довго чекати.

Так, наприклад, до підтримки України першою з країн Латинської Америки приєдналась Гватемала.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав на своїй сторінці в Twitter.

Він зустрівся з гватемальським Маріо Адольфо Букаро Флоресом в Нью-Йорку, щоб обговорити,я к притягнути росію до відповідальності за вчинені злочини. Таким чином Гватемала підтримала створення Спецтрибуналу щодо російської агресії.

Теги: Латинська Америка, Україна,зовнішня політика, Дмитро Кулеба, Міністерство внутрішніх справ України, МВС
ПРЯМИЙ ЕФІР