Чому треба змінювати стратегію космічної діяльності України

Чому треба змінювати стратегію космічної діяльності України
386261 ПЕРЕГЛЯДІВ

Теперішня модель вітчизняної космічної діяльності не спроможна відповідати на виклики сьогодення, тому гостро необхідним є вироблення і формування стратегічних планів космічної діяльності.

Про це говорилось під час заходу «Космос у час війни та миру. Стратегічні орієнтири та пріоритети», організованого Комітетом з питань економічного розвитку спільно з Українською асоціацією високотехнологічних підприємств та організацією «КОСМОС», Радою з космічних досліджень НАН України.

Метою заходу було вироблення спільного бачення щодо актуальних завдань цивільної космічної діяльності, підготовки узгоджених пропозицій розвитку вітчизняних космічних технологій, засобів та інформації для їх застосування під час війни і післявоєнної відбудови України. Він відбувся у форматі панельних дискусій за участю народних депутатів України, представників органів виконавчої влади, ЗСУ, науковців, підприємців та провідних фахівців та експертів космічної галузі.

Захід відкрив Голова Комітету Дмитро Наталуха й зазначив, що космічні технології є дуже важливими у теперішній час. За його словами, на фоні нестачі озброєнь, розвиток технологій зайвий раз підкреслює критичну роль космічної сфери у національній обороні й безпеці нашої держави. Саме космічна галузь дала військово-оборонним комплексам різних країн світу зброю та можливості, які сьогодні успішно використовують армії і для стримування, і для нападу, і для збору розвідданих. Космічні технології можуть зіграти вирішальну роль при використанні їх як у військових цілях, так і у процесі повоєнного відновлення України.

Також присутні обговорювали проблеми розвитку та ефективного застосування аерокосмічних технологій, приклади успішного їх використання для нагальних потреб країни, необхідність вироблення пропозицій для формулювання пріоритетів політики в космічній сфері, удосконалення управління космічною діяльністю. Окрім цього, були порушені питання модернізації космічного законодавства, зокрема Закону України «Про космічну діяльність», прийняття Національної космічної програми України, а також розвитку міжнародного співробітництва у космічній сфері.

Учасники заходу під час панельної дискусії зазначили, що наявні проблеми, пов’язані з війною, висвітлюють неспроможність існуючої моделі вітчизняної космічної діяльності відповідати на виклики сьогодення, тому гостро необхідним є вироблення і формування стратегічних планів космічної діяльності, зокрема питання військової, продовольчої, енергетичної і екологічної безпеки.

Тож на сьогодні гостро необхідно узгодити позиції усіх стейкхолдерів щодо актуальних завдань цивільної та військової космічної діяльності, визначені пріоритети державної політики у космічній сфері, підтримка розвитку вітчизняних космічних технологій з метою посилення стійкості та забезпечення захисту України.

  • Нагадаємо, що раніше Верховна Рада України повідомляла про те, що у медичних закладах Північної Македонії планують проводити реабілітацію українцям, які постраждали під час бойових дій внаслідок російської агресії. Також говорилось про можливість фармацевтичного співробітництва між Північною Македонією та Україною у таких напрямках: взаємне визнання GMP сертифікатів, обмін досвідом для отримання доступу до реєстрів ЄС, локалізація фармацевтичного виробництва в Україні, розвиток клінічних досліджень, виробництво лікарських засобів на основі канабісу. Також Україні цікавий досвід колег у створенні органу державного контролю у фармацевтичному секторі.
ПРЯМИЙ ЕФІР