Збільшення штрафів за насильство: ВРУ ухвалила законопроєкт, який буде захищати від домашнього насильства!

Збільшення штрафів за насильство: ВРУ ухвалила законопроєкт, який буде захищати від домашнього насильства!
78524 ПЕРЕГЛЯДІВ

Раніше в Україні за насильство були досить низькі штрафи, тож деякі злочинці вважали, що можуть коїти що заманеться майже безкарно. Поте у світлі останніх подій Верховна Рада України вирішила перерозглянути та трохи змінити систему покарання для тих, хто може підняти руку на тих, хто поряд.

Мова ведеться про 3908 законопроєкт. Сьогодні, під час чергового засідання нардепів у ВРУ було прийнято ряд змін, які мають призвести до зменшення показників випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Підтримала таку ініціативу переважна кількість депутатів, а саме 328. Проголосували проти п’ятеро. Так що ж саме змінили нардепи цією постановою:

По-перше, вони в багато разів підвищили штрафи за домашнє насильство. Якщо раніше злочинці сплачували від 170 до 680 гривень за скоєння такого роду злочину, то зараз такі штрафні санкції будуть від 17 до 68 тисяч гривень.

По-друге, за скоєння такого злочину людина повинна буде пройти суспільно корисні роботи, після чого спрямувати кошти потерпілій стороні конфлікту.

По-третє, військові тепер відповідатимуть за все не за статутом, а, так само як і звичайні громадяни України.

По-четверте, на розгляд такої справи тепер буде надано не 3, а 6 місяців. А якщо порушника було повідомлено належним чином, так, як вказано в Законі України, а він вирішить не з’являтись, то справу можна розглядати й без нього.

У Верховній Раді переконані, що така постанова допоможе знизити рівень насильства. Адже навіть у випадку, якщо злочинців не лякатимуть моральні принципи, їх зупинятиме страх перед законом. Адже штраф у 170 гривень зупиняв далеко не кожного. А от якщо людині доведеться відшкодувати досить вагому суму, є хоча б якийсь шанс того, що вона замислиться. Так, погано, що це вона зробить не через власну совість, проте першочергова задача держави – захист її населення.

Наразі законопроєкт передали Президентові, який і винесе остаточне рішення стосовно того “бути чи не бути” новому закону в українському правосудді. А поки всі очікують на слово Володимира Зеленського щодо цього законопроєкту в Раді вже почали розглядати наступні постанови, які необхідно прийняти найближчим часом. У тому числі й ті, що стосуються нової земельної реформи. Вони прагнуть все ж таки встигнути прийняти її до літа.

Автор: redactor.newsukraine
ПРЯМИЙ ЕФІР