На Черкащині проведено «круглий стіл» з питань реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх

На Черкащині проведено «круглий стіл» з питань реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх
119137 ПЕРЕГЛЯДІВ

3 червня за ініціативи Міністерства юстиції України та Офісу Генерального прокурора відбувся спільний «круглий стіл» з питань реалізації проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» з участю представників системи БПД та органів прокуратури Черкаської області.

Директор Регіонального центру Віктор Левицький, наголосив на тому що, програма відновного правосуддя для неповнолітніх реалізується в Україні з січня 2019 року. Загалом у світі існує кілька моделей відновного правосуддя, однак найуспішнішою вважається модель, побудована на примиренні потерпілої сторони із неповнолітнім правопорушником.

Основна мета Програми – максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя.

Учасники круглого столу поділилися досвідом участі у процесі відновного правосуддя, звернули увагу на проблемні питання, які виникають під час реалізації проекту.

Адвокат-медіатор Людмила Гриценко розповіла про роль медіатора в процесі відновного правосуддя та про основні методи проведення процедури медіації. Так, медіатор наголосила на важливості встановлення контакту зі сторонами, для того аби потерпілий та підозрюваний змогли дійти згоди та знайти спільне вирішення конфлікту.

Директор Регіонального центру Віктор Левицький зауважив: «Такі заходи є надзвичайно важливими, адже в рамках спільного обговорення, маємо можливість визначити та врахувати всі необхідні фактори для успішної реалізації Програми в регіоні, аби врятувати від кримінального майбутнього якомога більше дітей».

Прокурор відділу Черкаської обласної прокуратури Інна Дробот розповіла про роль органів прокуратури у реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх. Важливість налагодженої взаємодії між прокурором та медіатором. Така співпраця завжди має позитивні результати.

Участь неповнолітньої особи у Програмі відновного правосуддя дає шанс для особи не бути засудженою у молодому віці. Підліток, який зараз помилився, отримує можливість виправитися, зрозуміти свої помилки та в майбутньому стати відповідальним членом нашого суспільства.

ПРЯМИЙ ЕФІР