Мітинг проти завищених тарифів пройшов під Одеською міськрадою

Мітинг проти завищених тарифів пройшов під Одеською міськрадою
226363 ПЕРЕГЛЯДІВ

Мешканці новобудов, які змушені платити за електроенергію вчетверо більше, ніж інші одесити — за промисловим тарифом — провели вранці 8 грудня акцію протесту біля Одеської міськради.

8 грудня на Думській площі зібралися ініціативні групи мешканців ЖК «Еталон» на Маршала Малиновського, 16б, та ЖК "Нові Черемушки" на Маршала Малиновського, 53, які платять за кіловат електроенергії від 4,68 до 7 гривень.

"Це не нормально. Нехай роблять нам підстанцію і переводять на тариф 1 гривню 68 копійок, — каже мешканка "Еталону" Анастасія. - Ми всюди виходимо, куди можемо. Нічого не відбувається. ДПЕК просто надсилає нам рахунок, щомісяця, на дві гривні дорожче, а наступного місяця обіцяють 7 гривень. У січні обіцяють 10 гривень, і ми вже не знаємо, що робити й куди звертатися і сьогодні намагаємось достукатися до міської влади". 

Зазначимо, що замовником будівництва житлового комплексу на Малиновського, 53А, які зіткнулися з такою самою проблемою, було управління капітального будівництва Одеської міськради.

"Ми сьогодні прийшли на мітинг під міськраду, оскільки наш будинок було введено в експлуатацію у 2015 році, при тому, що не було виконано технічних умов щодо постійного підключення електроенергії. Наш замовник будівництва - управління капітального будівництва, яке ввело будинок в експлуатацію, не забезпечивши нормальне підключення до електроенергії. ДПЕК відмовляється укладати з нами договори, і ми платимо за тарифом 5,60 гривень за кіловат, - розповідає мешканець будинку Олександр. — Оскільки замовником будівництва виступав УКБ, ми прийшли під міськраду вимагати надання коштів на забезпечення технічних умов для постійного підключення до електроенергії".

У ДПЕК повідомили, що про проблему знають, але діють у рамках законодавства і вся вина у ситуації, що склалася, — на забудовнику.

"Забудовник повинен розробити проект зовнішнього та внутрішнього електропостачання, погодити його, сплатити вартість підключення з тарифікації, побудувати мережі внутрішнього електропостачання та встановити прилади обліку електроенергії та струмообмежувальні пристрої", — заявив прес-секретар ДПЕК "Одеські електромережі" Доброєр.

Своєю чергою, громадські діячі стверджують, що сотні жителів страждають через дії ДПЕК, який є монополістом і мають намір з ним боротися у правовому полі.

 Вимоги мітингувальників підтримали представники громадської організації "Спільна мета".

"Ми прийматимемо, як правозахисна організація, низку дій – звертатися до Антимонопольного комітету, правоохоронних органів та інших державних інстанцій, для того, щоб врегулювати ситуацію", — заявив представник організації Артем Каспарян.

 Зазначимо, у мерії вважають, що проблема виникла через те, що ДПЕК виставляє забудовникам непомірно високі технічні умови.

"У місті вже давно склалася ситуація, коли під кожен будинок, що будується, монополіст закладає непомірно високі технічні умови, що в рази перевищують потреби будинку. Фактично перекладається обов'язок розвитку мереж на чужі руки. Деякі забудовники, як у ситуації з «Еталоном», просто не виконують ці умови, інші ж будують та передають мережі, а потім ще роками чекають перемикання на громадянський тариф. Ситуація складається тому, що ДТЕК вигідно продавати енергію у рази дорожче", — пояснив "Думській" співрозмовник у міськраді.

ПРЯМИЙ ЕФІР