Історія Таврійського національного університету

Історія Таврійського національного університету
325720 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Таврійський національний університет імені Володимира Івановича розташований в Криму. Історія закладу є однією із найболючіших, адже саме він постраждав від рук окупантів у часи анексії півострова.

Початок історії Таврійського національного університету імені Володимира Івановича Вернадського пов'язують із першою половиною ХХ століття. Третього вересня 1918 року на теренах першого вищого навчального закладу Криму заснували новий "храм науки". Створювався університет за ініціативи Сигізму́нда Олекса́ндровича Мокрже́цького, тобто найвідомішого громадського діяча кримських земель та ентомолога. Одним із перших ректорів закладу був український вчений, натураліст, засновник геохімії та біогеохімії, академік -  Володимир Вернадський. Уже у лютому 1921 року заклад було перейменовано у Кримський університет імені Михайла  Васильовича Фрунзе. А із серпня 1999 року, згідно з Указом другого президента України - Леоніда Кравчука, заклад вищої останній отримав титул "національний університет".

Час розквіту навчального закладу припав на 2000-х тисячні роки. Проте після окупації півострова Крим у 2014 році, база навчального закладу, викладацький склад та студенти переїхали до столиці України. Вдалося відкрити університет 26 вересня 2016 року.

Зараз територія навчального закладу складається з двох великих корпусів. Головний навчальний корпус знаходиться у центрі Києва - на Печерську на вулиці Івана Пирогова. Інший, що належить студентам гуманітарних наук, знаходиться на вулиці Кирилівський. Цей корпус вважається однією із найдавніших споруд України. Адже будівлю збудували за ініціативи - батька першого Президента України Михайла Грушевського - Сергія Грушевського.

Велика кількість відомих українських письменників, журналістів та митців закінчували саме Таврійський національний університет. До лав творчої інтелігенції закладу належать:
- майстер спорту України, українська та міжнародна шахістка, гросмейстер  - Зозуля Ганна Володимирівна.
- політик - Ірен Зінуров
- письменник, голова Кримської організації НСПУ В. Бушняк
- кінооператор В. Шапков
- історик партизанського руху К. Камардіна (Шамко)
- геохімік та геолог Д. Щербаков

Ректором університету на даний момент є Володимир Павлович Каразін. А у складі навчального закладу по сьогоднішній день успішно функціонують:
- Інститут філології;
- Інститут історії;
- Інститут географії;
- Інститут права;
- Інститут публічного управління та економіки;
- Інститут фізичної культури, спорту та туризму;
- Інститут філософії;
- Інститут психології.
З кожним роком кількість охочих вступити до Таврійського національного університету  все росте і росте. Приріст абітурієнтів становить близько 45%. Навчальний заклад маленькими, але впевненими кроками набирає обертів та популярності. Можливо, у майбутньому саме цей ВУЗ стане найпопулярнішим та найпрофесійнішим "храмом освіти".

ПРЯМИЙ ЕФІР