Польські журналісти SDP засудили російських «брехунів і рейдерів, які прикидаються журналістами»

Польські журналісти SDP засудили російських «брехунів і рейдерів, які прикидаються журналістами»
295281 ПЕРЕГЛЯДІВ

В День незалежності України Асоціація журналістів Польщі (SDP) виступила з вимогою «судити російських пропагандистів під виглядом журналістів як військових злочинців!»

На офіційному сайті асоціації опублікована заява, в якій об’єднання польських колег вимагає: «У зв’язку з варварським вторгненням Росії в незалежну Україну, яке триває вже півроку, як представники Головної управи Асоціації польських журналістів (SDP) вкотре вимагаємо від Росії взяти на себе відповідальність за скоєні там злочини проти мирного населення, не лише стосовно бандитів у російських погонах, а й стосовно «журналістів» – пропагандистів кремлівського режиму. Пропагандисти не лише дезінформують світову громадську думку про криваву агресію Москви проти України, а й спонукають її до боротьби з українцями в ім’я імперіалістичних інтересів Путіна та його прибічників».

Заявe підписали президент SDP Кшиштоф Сковронський, віце-президент SDP Йоланта Гайдаш, віце-президент SDP Маріуш Піліс, генеральний секретар SDP Губерт Бекрихт, скарбник SDP Олександра Табачинська.

Серед російських пропагандистів, які видають себе за журналістів,  називають Маргариту Симоньян, Володимира Соловйова, Дмитра Кісельова, Ольгу Скабєєву. Однак перерахованими «бійцями інформаційного фронту» перелік не вичерпується. Польські колеги говорять, що крім них відповідальність мають нести також багато інших, які «пропагують війну Путіна проти України», і їх слід «судити як військових злочинців». Вони підкреслюють, що «це лише приклади брехунів і рейдерів, які прикидаються журналістами. Це найвідоміші обличчя російської пропаганди. На жаль, їх набагато більше, особливо враховуючи те, що в Росії зараз взагалі немає вільних ЗМІ».

Польські журналісти підкреслюють, «шахрайство, дезінформація і, насамперед, розпалювання ненависті, заклики до вбивства невинних людей у ​​незалежній країні ніколи не будуть вважатися журналістикою, а центри російської пропаганди ніколи не стануть ЗМІ. Тому світові журналістські організації та національні медіа-асоціації повинні постійно впливати на демократичні уряди та міжнародні інституції, щоб з огляду на очевидну необхідність готувати трибунали для бандитів російської армії, які сіють терор в Україні, передбачити відповідальність також російських пропагандистів, які заохочують аудиторію до агресії проти України в кремлівських ЗМІ, намагаються виправдати масові вбивства, зґвалтування та пограбування».

Нагадаємо,  Національна спілка журналістів України також у кількох заявах закликала Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів протидіяти російській пропаганді в ЗМІ, вимагати припинення інформаційної війни проти України з боку російських пропагандистів та притягнути їх до відповідальності за скоєні професійні та кримінальні злочини.

Українські журналісти відгукнулись на заяву з Варшави і подякували польським колегам за солідарність.

Володимир Сидоренко, кореспондент порталу SDP

ПРЯМИЙ ЕФІР