"Children of heroes" – підтримка дітей, що втратили батьків на війні

"Children of heroes" – підтримка дітей, що втратили батьків на війні
384549 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кожного дня війна забирає життя людей. Від бойових дій страждають цивільні, психіка дітей постійно проходить через нові й нові виклики. А там, на передовій, гинуть бійці, які віддають своє життя у боротьбі заради того, щоб їх діти жили у вільній незалежній Україні. І для маленьких громадян нашої країни це неоціненна втрата. Діти інколи залишаються сам-на-сам з горем. І їм треба підтримка тих, хто не дасть впасти у відчай. Тих, хто протягне руку допомоги та пройде з ними шлях до прийняття. Саме це і робить фонд "Children of heroes". 

 

Цей фонд насправді ще дуже молодий. Він був зареєстрований всього лише 1 квітня 2022 року. Але вже за цей час понад 1400 дітей стали підопічними цієї організації. "Діти Героїв" було створено як фонд, що допомагає дітям у довгостроковій перспективі. Тут прагнуть надати підтримку тим, хто втратив одного чи обох батьків унаслідок російської агресії, в ідеальному варіанті довівши їх до повноліття. У цьому фонді заявляють, що діти Героїв – самі Герої. І це справді так. Адже саме молоде покоління формує наше майбутнє. І діти, які стикнулася із втратою найрідніших – також частина цього. Але прожити це дуже складно. Навіть дорослі інколи не розуміють, а як же жити далі. А дітям у цих ситуаціях потрібно набагато більше підтримки. Їм треба допомогти реалізувати їх потенціал та стати кращими представниками нашої нації. І організація супроводжує, підтримує та робить неоціненний внесок у створення сильного українського суспільства.

 

Стати освіченими, впевненими в собі та реалізувати свій потенціал – така мрія напевно кожної дитини. "Діти Героїв" якраз допомагають у цьому. Фонд має програми допомоги, а також Політику у сфері захисту дітей. Ця система базується на стандартах ООН та ЄС, вказує як реагувати на проблеми, що виникають, а також захищає від умисної та випадкової шкоди та жорстокого поводження. І наразі існує досить багато різних варіантів підтримки. Наприклад, невідкладна фінансова та гуманітарна допомога. Інколи діти, чиїх батьків забрала війна, справді не мають засобів для нормального продовження життя. Організація забезпечує їх цим, надає термінову невідкладну психологічну реабілітацію, а також в разі потреби може надати навіть тимчасовий притулок. Юридична та інша підтримка, забезпечення продуктами харчування або вже готовою їжею та загалом задоволення потреб дітей, що є основними в залежності від віку – це частина регулярного супроводу від організації. Також фонд допомагає компенсувати витрати на лікування, організовує відпочинок та подорожі задля соціалізації. "Children of heroes" допомагають навіть у організації навчання та хобі. Багато хто знає, як складно вступити до вищих навчальних закладів, як інколи нереально обрати, куди йти далі. Фонд допомагає з вибором, а після закінчення навчальних закладів тут надають підтримку зі стажуванням, роботою, менторством та кар'єрою. Велика кількість партнерів допомагає у цьому, адже вони так само розуміють, що діти – це наше майбутнє.

Команда фонду складає 28 чоловік. Це як адміністративні працівники, що є керівниками різних відділів, так і спеціалісти, що допомагають дітям проходити складні етапи їх життя. Тут є сімейні помічники, які допомагають із вихованням, вибором векторів розвитку дітей та фізичним вихованням. Також тут є психологи та психотерапевти різних напрямків. Вони надають міждисциплінарний супровід, займаються гештальт-терапією, арт-терапією, сімейною, підлітковою та дитячою психологією. Така комплексна робота сприяє виходу дітей із кризових ситуацій. Вони відчувають, що вони потрібні та їм допоможуть. 

 

Фонд має чималу кількість різних проєктів. Наприклад, фандрейзингова платформа 3х4 запустила кампанію для організації з метою зібрати кошти на відновлення будинків. У рамках цього проєкту кожен охочий може купити картину NFT – унікальний твір мистецтва у цифровому форматі. Кошти, що будуть витрачені на покупку, йдуть на відбудову житла однієї із підопічних фонду. Її будинок зруйнувала російська ракета, батько загинув там, а мама вже 17 років бореться з онкологією. На відбудову потрібно 400 тисяч грн. І наразі збір триває.

 

"Тепло дітям" – це ще одна ініціатива, що є дуже ресурсоємною. Величезна кількість підопічних потребує допомоги для того, щоб створити належні умови проживання. Для цього їм необхідний теплий одяг та взуття, обігрівачі, а також засоби для опалення. Як мінімум 800 дітей вже зараз є тими, кому треба допомогти. І зібрати потрібно близько 18 мільйонів гривень. Підтримати цю програму можна на сайті фонду у розділі "Проєкти".

ЕРАМ Україна також долучилися до допомоги дітям. Вони передали сто тисяч доларів на програму "Тепло дітям", проводять благодійний збір речей серед команди, планують благодійний ярмарок, а також надають доступ до освітніх ініціатив підопічним фонду. Діти можуть ознайомитися з основами програмування, вивчати технології та розвиватися в ІТ, відвідувати просвітницькі заходи. Загалом ця організація допомогла фондові вже більше ніж на 90 мільйонів гривень. І зупинятися точно не збирається.

 

Окрім доступу до тепла та навчання, зараз гостро стоїть проблема відсутності електрики. Цілеспрямовані атаки на енергетичну інфраструктуру України завдають великі незручності. Часто через це немає опалення, води та зв'язку, діти не можуть навчатися. Навіть такі банальні речі як ліхтарики та павербанки зараз придбати досить складно і дуже дорого. Тому фонд вирішив створити ще один проєкт для того, щоб забезпечити своїх підопічних цими речами. А у випадках, де ситуація критична – фонд планує надавати акумулятори та генератори. Все це робиться не просто так. Перед цим було опитано дітей та виявлено, що треба майже 800 павербанків, понад 450 LED-ламп, що можуть забезпечувати світлом без електрики, 15 генераторів та 13 акумуляторів, а також 1300 комплектів світловідбивачів на одяг. Сумарні потреби становлять майже 86 тисяч доларів або понад 3 мільйони гривень. Цей проект триває до середини січня. І своїми пожертвами можна допомогти подолати темряву дітям. 

Можна підтримати дітей Героїв ще одним цікавим способом – придбати щось із колекції одягу від фонду. На футболках, світшотах, худі, шоперах та кепках зображені малюнки дітей, що втратили батьків під час війни. Вони у своїх творах мистецтва зображують всі свої емоції, все те, що так складно сказати словами. І таким чином, вимальовуючи все це на папері, вони повертають собі психологічний спокій. Одяг із цієї лінійки допоможе комусь зігрітися, а кошти з його покупки підуть у збір на зимові потреби дітей. 

 

Фонд "Діти Героїв" допомагає втілювати в життя мрії підопічних, інколи такі прості, але в той же час такі нездійсненні. Хтось мріє про самокат, такий самий, як був у Маріуполі. Хтось – про банальні засоби для малювання. І ці потреби допомагає закривати фонд. На сайті та у соцмережах десятки історій дітей, що втратили майже все. І ми також можемо допомогти. Інформація про збори є відкритою та поміщена на сайті та у каналах зв'язку. Тож допоможімо дітям прожити такі складні моменти. Вони втратили своїх рідних. Але вони так само мають віру у людей та жагу до життя.

ПРЯМИЙ ЕФІР