"Kiddo" – допомагаємо дітям зростати здоровішими та щасливішими разом

"Kiddo" – допомагаємо дітям зростати здоровішими та щасливішими разом
361667 ПЕРЕГЛЯДІВ

Не так багато з нас задумуються про те, скільки насправді в Україні дітей зі складними для лікування захворюваннями. Так само не замислюємося ми здебільшого і про те, скільки це коштує. Але маючи середньостатистичний рівень здоров'я, майже всі з нас періодично відвідують аптеки і бачать те, наскільки дорогими є ліки. А що, якщо ліки потрібні не нам, а дитині? Якщо це дитина, яка має захворювання, що потребує постійної підтримки лікарськими препаратами? І ці препарати коштують не кілька сотень гривень, а інколи декілька тисяч, а то й десятків тисяч гривень? Тоді у допомогу таким маленьким пацієнтам підключаються благодійні фонди. І "Kiddo" є саме такою організацією. 

Ще у 2012 році Анастасія Омельченко та Ганна Єрмолаєва заснували свою благодійну організацію для того, щоб допомагати дітям. Обидві вони є успішними підприємицями, побудували вдалу кар'єру та досягли чимало у бізнесі. Але окрім цього вони – мами. І кожна матір періодично відвідує лікарні зі своєю дитиною. Таким чином вони і побачили ту ситуацію, яка є й зараз. Тому вони вирішили, що вони в змозі допомагати дітям, яким це необхідно. Врятувати життя, або хоча б покращити його, інколи можуть реабілітація, операція або дорогі ліки. Але лише одиниці з родин, де є такі маленькі пацієнти, можуть самостійно впоратися з цим. Їм потрібна підтримка. І фонд "Kiddo" простягає їм руку допомоги.

Одним із головних напрямків діяльності фонду є адресна допомога дітям зі складними діагнозами. Придбання дорогих лікарських препаратів, оплата реабілітаційних курсів, дорогих витратних матеріалів та операційних втручань – зі всім цим допомагає фонд. І вже понад півтисячі дітей отримали таку підтримку за ті 10 років, що він існує. Складні діагнози не є вироками, дітей можна рятувати. Так, для цього треба сили та кошти. І якщо перше – це справа власне батьків, то з другим тут допоможуть.

На сайті фонду можна знайти чимало історій порятунку дітей. Наприклад, про семирічного Всеволода, якому в дитинстві було діагностовано ниркову недостатність, а потім ще й сенсоневральну тугоухість. Проблеми зі слухом поширилися на обидва вушка хлопчика, йому потрібні були сильні слухові апарати. Такі знайшли, але родина змогла купити лише один. Фонд же допоміг закрити збір на другий апарат і фактично подарував йому можливість чути навколишній світ. Ще один приклад успішного завершення збору – це історія Насті, у якої кілька років тому виявили цукровий діабет першого типу у важкій формі. Дівчинка постійно повинна була отримувати по 5-12 уколів на день, періодично відчувала слабкість, навіть до непритомності. Дівчинка була схильна до діабетичної коми, яка могла навіть призвести до летального випадку. Але врятувати її можна було за допомогою інсулінової помпи, яка фактично імітує роботу підшлункової залози. І "Kiddo" змогли закрити цей збір та допомогти Насті жити нормальним життям. Є серед історій зі щасливим кінцем й ситуації, коли допомогли дітям з дуже складними комплексними діагнозами. Наприклад, дівчинці, у якої одразу був парапарез, сколіоз, вивих лівого стегна, деформація стоп та порушення функції тазових органів. За своє життя вона перенесла 6 різних операцій. І без лікування, хірургічних втручань та реабілітації вона може просто перестати ходити та отримати грубі порушення життєво важливих органів. Фонд вже одного разу допомагав родині дівчинки з операцією, але їй потрібна була ще одна, термінова. "Kiddo" взяли на себе всі витрати на неї та змогли допомогти цій маленькій пацієнтці на її шляху до активного повноцінного життя.

Але окрім успішно закритих зборів, наразі на сайті можна побачити і такі, які треба закривати зараз, терміново. Наприклад, збір для Даші, яка має муковісцидоз та панкреатичну недостатність. Їй потрібні дороговартісні препарати та підтримуюча терапія для того, щоб мати можливість жити довго та щасливо. Вона активна, любить тварин та прагне до спілкування. Але їй двічі на рік потрібно проходити складну терапію у стаціонарі, постійно робити інгаляції з дорогими ліками та дуже часто приймати антибіотики. І зараз потрібно терміново закривати збір для того, щоб вона могла нормально жити далі. Ще один збір, який є постійним, а отже і дитина, для якої він створений, повинна мати постійну підтримку – це збір для маленького Максима, що має епілепсію та затримку мовного розвитку. Останній діагноз загострився у нього з початком повномасштабного вторгнення. Він дуже злякався і майже перестав розмовляти. Сім'я переїхала і більш безпечне місце. Але вже у Дніпрі у нього виявили епілептичний синдром із судомними нападами. Йому потрібні постійне лікування у невролога та реабілітація. З допомогою них він зможе стати здоровою дитиною та забути про лікарні. Але наразі для цього необхідна постійна медикаментозна підтримка. Збір на допомогу йому можна знайти на сайті.

Окрім допомоги власне дітям, фонд має також програму підтримки лікарень. Вони закуповують і передають у відділення дитячих лікарень обладнання, витратні матеріали, медикаменти, а також допомагають з підвищенням кваліфікації та навчанням лікарів. Державні бюджети не в змозі покрити всі витрати. А так, як від цього залежить порятунок дітей, фонд вирішив активно допомагати і медичним закладам. Адже саме так можна бути впевненими, що навіть якщо до якоїсь лікарні потрапить дитина, яка не потребуватиме підтримки цього фонду, ця лікарня зможе надати їй вчасну кваліфіковану допомогу.

З початком повномасштабного вторгнення фонд допомагає всім дітям України. Окрім цього, саме "Kiddo" було обрано в якості фонду, що займається допомогою постраждалим внаслідок влучання ракети в будинок у Дніпрі. Було створено Монобанку для збору коштів, 80% з яких будуть порівну розділені між всіма постраждалими. Інші 20%  підуть на адресну допомогу найбільш складним випадкам. Після цієї трагедії чимало тих, кому потрібні операції, лікування чи реабілітація. I фонд готовий реалізувати таку допомогу.

Діяльність фонду "Kiddo" справді допомагає дітям ставати здоровішими та щасливішими. Кожна дитина заслуговує на те, щоб мати можливість жити нормально. І кожен із нас може допомогти у цьому. Варто лише знайти ту ініціативу чи проект, який зачепить щось у серці. І тоді благодійність буде не лише певним громадським обов'язком, а й справою душі, справжнім актом підтримки, незалежно від того, де та людина, яка потребує допомоги.

ПРЯМИЙ ЕФІР