Покупки в Інтернеті: остерігайтеся шахраїв

Покупки в Інтернеті: остерігайтеся шахраїв
57493 ПЕРЕГЛЯДІВ

Купівля товарів в Інтернеті набирає все більшої популярності. Цей вид покупок економить нам час та дає широку можливість пошуку необхідного товару, що відповідає вимогам і підходить за ціною.

Але купуючи в Інтернеті потрібно бути обережним, щоб не потрапити на гачок шахраїв.

 Цивільним кодексом України, зокрема, положеннями про договір купівлі-продажу, та нормами Закону України «Про захист прав споживачів» врегулювало відносини покупців та Інтернет-магазинів. Тож, на що необхідно звернути увагу? Законодавством передбачений перелік обов’язкової інформації, яка зазначається на сайті Інтернет-магазину, зокрема:

- повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – підприємця;

- місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи - підприємця;

- адреса електронної пошти та/або адреса Інтернет-магазину;

- ідентифікаційний код для юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичної особи - підприємця, або серія та номер паспорта для фізичної особи - підприємця, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має відмітку в паспорті;

- якщо діяльність передбачає отримання ліцензії – необхідно зазначити відомості про таку ліцензію, зокрема серію, номер, строк дії та дату видачі;

- порядок формування кінцевої вартості товару щодо включення (невключення) певних податків у вартість товару;

- інформація про вартість доставки.

 

Найбільш популярні види шахрайства в Інтернеті:

-         невідправлення товару при повній сплаті його вартості;

-         відправлення іншого товару замість попередньо сплаченого;

-         продаж товару без супровідних документів;

-         занижена ціна на товар в Інтернет-магазині;

-         вимога назвати дані банківської карти;

-         повідомлення про виграш у лотереї, в якій ви не брали участь.

Не варто бути легковірним, адже саме на довірливих користувачах Інтернет-мережі прагнуть нажитися не чисті на руку ділки.

 

"Якщо Ви стали жертвою Інтернет-шахрайства – не соромтеся, а  звертайтеся до  правоохоронних органів.  В Управлінні по боротьбі з кіберзлочинністю МВС України можна оформити електронну заяву про випадок правопорушення за посиланням  www.cyberpolice.gov.ua

Якщо гроші були переведені шахраєві через платіжну онлайн систему, то варто звернутися в службу підтримки цієї платіжної системи. Є ймовірність, що після цього рахунок  шахрая заблокують.

У випадку ж з Інтернет-магазинами потрібно написати скаргу на адресу продавця. Якщо претензія буде проігнорована, то потрібно буде подати заяву в правоохоронні органи або звернутися до прокуратури",- говорить очільник #ЮстиціяПолтавщини Олег Тимченко.

Зауважте, що власники Інтернет-магазину не є недосяжними. Сайт знаходиться на хостингу, а це припускає наявність паспортних даних власника. Якщо на ресурсі вказано юридичну адресу, то ви можете відразу подати в суд і відстояти свої права споживача.


#КупуйБезпечно  

#CпоживачВМережі 

ПРЯМИЙ ЕФІР