У Дніпрі під загрозою закриття опинився центр, де допомагають наркозалежним підліткам

У Дніпрі під загрозою закриття опинився центр, де допомагають наркозалежним підліткам
202287 ПЕРЕГЛЯДІВ

Колишні працівники та пацієнти 5-го відділення Дніпропетровського наркодиспансеру б’ють на сполох - єдиний реабілітаційний центр, де допомагають підліткам та дорослим, намагаються закрити. Проте керівництво закладу це заперечує, а зміну форми лікування пояснює медреформою.

Ні закриттю 5-го відділення - з такою вимогою активісти, колишні працівники та пацієнти вийшли під стіни обласної адміністрації. Серед них Світлана Фролова. Наприкінці серпня дівчина намагалася  влаштувати знайомого до реабілітаційного центру для підлітків. Парубка не взяли. Ба більше, розповідає Світлана, на її очах виписали всіх дітей, які там перебували, та перевели на денний стаціонар. 

Мітингувальники переконані, проходити реабілітацію наркозалежним амбулаторно - неприпустимо. Адже щоденне повернення дитини у звичне середовище зводитиме нанівець усі зусилля медиків та психологів. Тим часом, в обласному департаменті охорони здоров`я кажуть, відповідальність за результати реабілітації тепер мають взяти на себе  соціальні працівники. 

Ми сподіваємося, що це не повинно вплинути на реабілітацію. При взаємодії з соціальними структурами, соціальними працівниками, а акцент більше падає на них, адже лікарі та медсестри повинні лікувати,- розповів заступник директора обласного департаменту охорони здоров’я Олексій Григорук.

Протестувальники переконані, йдеться навіть не про переведення відділення на інший режим роботи, а про його закриття. Аргументують -   у травні наркодиспансер оголосив тендер на функції, які виконував реабілітаційний центр. Участь у торгах брали комерційна фірма та комунальна лікарня, яка ніколи не займалася реабілітацією наркозалежних та не мала наркологічних ліжко-місць. Виграв приватний центр “Шанс+”.

Колишні працівники не розуміють, чому 5-те відділення не брало участі в тендері. 

Головний лікар наркодиспансеру закриття відділення заперечує. Перехід на амбулаторну реабілітацію пояснює медреформою. 

У нас зараз настанови нові, роками сьогодні лежати не можна. Це не санаторій, це лікування. Наше завдання навчити не вживати наркотики, створити мотивацію, але це не означає, що потрібно лежати”, - пояснює головна лікарка обласного наркологічного диспансеру Наталія Біла.

Відносно тендера пояснює, 5-те відділення не брало участь в аукціоні, оскільки було зрозуміло, що стаціонар там скоротять. Додає, 3,7 млн. грн. тендеру - то не державні кошти.  За її словами, лікування та реабілітація одного наркозалежного коштує приблизно 19 тис. грн, з усіма аналізами та процедурами детоксу. Відтак, суми, що вказана в тендері, вистачить на реабілітацію двох сотень пацієнтів. Тим часом за рік наркодиспансер бере на лікування майже три тисячі. 

ПРЯМИЙ ЕФІР