Меморіальний музей Голодомору пропонують створити у Дніпрі

Меморіальний музей Голодомору пропонують створити у Дніпрі
33729 ПЕРЕГЛЯДІВ

Представники громадськості звернулися з такою ідеєю до науковців Дніпропетровського історичного музею. Меморіал може стати майданчиком для вивчення наслідків терору голодом в Україні одразу для трьох областей — Дніпропетровської, Запорізької і Херсонської, які входили до складу тодішньої Катеринославської губернії.

У дев’ятій залі Історичного музею, присвяченій сталінським репресіям, лише 15% документів розповідають про Голодомор в Україні. Серед експонатів - “Червона книга передових колгоспів України” 35-го року. Зберігся й екземпляр газети “Зоря”, в якому висвітлювалася ця подія.

Проте більшість документів про Голодомор знаходяться в фондах музею.

“У нас зберігаються понад 30 документів, так звані звинувачувальні висновки, які пов’язані з канібалізмом періоду 32-33 років”, - додає Дмитро Романчук.

Є в музеї і документи, які доводять — українські селяни чинили серйозний спротив нереальним планам хлібозаготівлі. Проте, щоб створити окремий музей Голодомору в Дніпрі, знадобляться значні фінансові витрати.

“Область цього сама не потягне. Можливо, з діаспорою треба домовлятися про фінансування цього проекту”, - бідкається голова громадської ради при міськраді Дніпра Лілія Богачева.

А поки керівництво Історичного музею разом із представниками громадськості вирішило звернутися до Дніпропетровської обласної ради з проханням створити ініціативну групу для розробки концепції музею Голодомору у Дніпрі, до якої мають увійти депутати, активісти, науковці та педагоги. Ця робота може тривати від декількох місяців до півроку.

Читайте також: У Дніпрі з’явився потяг з хроніками української історії

ПРЯМИЙ ЕФІР