Через Міністерство енергетики активісти не можуть відправити на переробку 20 тонн використаних батарейок

Через Міністерство енергетики активісти не можуть відправити на переробку 20 тонн використаних батарейок
61340 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дозвіл від самого відомства на перевезення небезпечних відходів за кордон активісти Громадської ініціативи “Батарейки, здавайтесь!” досі не отримали. Про це вони написали на своїй офіційній сторінці у соцмережі.

“Наближаємось до історичного моменту – переробки перших 20 тонн батарейок (це аж 1 мільйон!) з України на заводі GreenWEEE в Румунії. Найскладніші етапи пройдені: батарейки та спеціалізовані бочки уже є, договір з заводом є і кошти для оплати його послуг теж. Що може завадити нам відправити всі ці батарейки на відповідальну переробку цього року? Дозвіл від Міністерства енергетики та захисту довкілля України на перевезення небезпечних відходів за кордон, який ми отримуємо уже… 70 днів”, - зазначили активісти.  

Такий довгий час на отримання дозвільного документу активісти пов’язують із недосконалістю українських законів. 

“Отримати цей супровідний лист від Мінекоенерго можна лише після того, як заступник міністра підпише дозвіл на вивезення. А це – щонайменше ще 1-2 тижні підготовки та підписання листа, враховуючи те, як сильно зараз завантажені співробітники нової команди Міністерства”, – розповідають в ГІ “Батарейки, здавайтесь!”. 

Натомість, зазначають активісти,  в Європі із перевезенням небезпечних відходів жодних проблем не виникає. За їхніми словами, процес перевірки документів займає 2, максимум 3 тижні – це дозволяє компаніям ефективно передавати вторсировину один одному. В Україні процес триває 2 місяці (!). Чиновники за законом не мають права видати дозвіл раніше. У ЄС державні органи країни відправника самі автоматично повідомляють країну отримувача про те, що до них їдуть відходи. В Україні так не працює – потрібно отримати супровідний лист від Мінекоенерго та відправити завірені копії документів фізичною поштою – це відтягує процес отримання дозволу ще на 1-2 тижні.

На думку активістів, такі  правила треба терміново змінювати, адже нормальний ринок вторсировини в умовах такої бюрократії в Україні неможливий. А поки що - публічно звертаються за підтримкою до нової команди міністерства – міністра Олексія Оржеля, співробітників дозвільного відділу відходів, аби вони зі свого боку пришвидшили підписання документів з дозволу. Адже лише 1 батарейка здатна забруднити 16 м2 землі.

ПРЯМИЙ ЕФІР