Масштаби вилову риби в Середземному і Чорному морях скоротилися вперше за десятиліття

Масштаби вилову риби в Середземному і Чорному морях скоротилися вперше за десятиліття
187912 ПЕРЕГЛЯДІВ

За останні чотири роки в Середземному і Чорному морях масштаби вилова риби стали скорочуватися. Це перші хороші новини з регіону, де протягом кількох десятиліть морські екосистеми і рибні ресурси серйозно страждали від діяльності людини. Про це повідомляють автори нової доповіді «Стан рибальства в Середземному і Чорному морях», підготовленою під егідою Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).
У доповіді зазначається: при тому, що 75 відсотків рибних запасів в цих двох морях, як і раніше, виловлюється, за період 2014-2018 років цей показник знизився більш ніж на 10 відсотків. А згідно з нещодавно проведеним аналізом, за час, що минув після публікації останньої доповіді ФАО в 2018 році, кількість рибних запасів з відносно високою біомасою подвоїлася.

Наприклад, в Середземному морі ознаки відновлення показує популяція східно-атлантичної мерлузи. Ще один приклад - калкан, коефіцієнт експлуатації якого знижувався протягом останніх чотирьох років, і як результат відновлювалася біомаса його нерестового стада.
«Управління з розумом приносить користь не тільки рибним запасам, - сказав Іслем бен Айед, Президент Туніської асоціації розвитку кустарного рибальства. - раціональне рибальство в Середземному і Чорному морях означає збереження робочих місць, забезпечення населення здоровими продуктами харчування і збереження для майбутніх поколінь культурної спадщини наших прибережних громад».
Загальна щорічна економічна цінність рибних господарств в регіоні оцінюється в 9,5 млрд. доларів. Тільки на риболовецьких судах в цьому регіоні зайнято 225 000 чоловік. За оцінками, рибальство слугує джерелом доходу для 785 000 жителів цих регіонів. У деяких країнах, включаючи Туніс, Хорватію і Марокко, рибалки складають 10 відсотків загального населення.

Як відзначають автори доповіді, більше половини робочих місць в галузі припадає на невеликі рибальські господарства, їм же належить 87 відсотків риболовецьких суден. Однак їх частка в загальному улові становить лише 15 відсотків. До того ж, дрібні власники отримують лише 30 відсотків прибутку. Причому ці працівники набагато менше захищені від надзвичайних ситуацій, таких як пандемія COVID-19. Тому їм потрібна державна підтримка, включаючи страхування на випадок безробіття.
З'ясувалося також, що рибальський сектор стрімко «старіє»: майже половина працівників - старше 40 років, а молоді рибалки - молодше 25 років - становлять лише 17 відсотків.
Експерти рекомендують державам Середземномор'я та Чорноморського регіону підтримати цю галузь, яка страждає ще й в результаті руйнівного впливу на морське середовище кліматичний змін і діяльності людини.

ПРЯМИЙ ЕФІР