Спадкування нерухомого майна за відсутності правовстановлюючих документів

Спадкування нерухомого майна за відсутності правовстановлюючих документів
414703 ПЕРЕГЛЯДІВ

Отримання у спадок будинку за відсутності правовстановлюючих документів досить часте питання з яким стикаються спадкоємці. Розглянемо декілька випадків відсутності правовстановлюючих документів та алгоритм дій у таких випадках

         1. Спадкодавець завершив будівництво, але не оформив належним чином документи на нерухоме майно

В цьому випадку необхідно звертатись до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно (стаття 392 ЦКУ). До заяви слід надати:

архівні довідки чи витяги з рішень  про надання земельної ділянки чи дозволу на будівництво будинку спадкодавцю,

довідки виконавчого комітету  депутатів трудящих,

записи у погосподарських книгах,

реєстрація місця проживання спадкодавця у будинку за паспортом,

технічний паспорт на будинок,

сплата за комунальні послуги по цьому будинку,

документи  про відведення в установленому порядку земельних ділянок під забудову тощо.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» судовий збір за подання позову про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування особою сплачується судовий збір у розмірі 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (абзац другий підпункту 2 пункту 1 статті 4).

Суд розглядає справу по суті не пізніше ніж через 60 днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження – не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку (частина перша статті 210 Цивільного процесуального кодексу України).

         2. Спадкодавець не завершив будівництво, не ввів його в експлуатацію та не отримав на нього документи на право власності

Пунктом 8 Постанови Пленуму ВСУ від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» визначено, що у разі смерті забудовника до завершення законного будівництва його права та обов’язки як забудовника входять до складу спадщини. Тобто, до спадкоємців переходить:

1)право власності на будівельні матеріали та обладнання, використанні в будівництві;

2) право завершити будівництво на підставі документів, раніше виданих спадкоємцю тощо.

Підтверджуючими документами виступатимуть:

  • документи, на підставі яких спадкодавцем в законний спосіб велось будівництво (про право на земельну ділянку, дозвіл або декларація про початок виконання будівельних робіт, будівельний паспорт, затверджена в установленому порядку проєктно-кошторисна документація),
  • технічний паспорт на фактично виконане будівництво, виготовлений бюро технічної інвентаризації на замовлення спадкоємця.

При наявності вищезазначених документів,  необхідно звернутись до нотаріуса. Нотаріус видає спадкоємцям свідоцтво про право на спадщину.

Після отримання свідоцтва спадкоємець завершує будівництво, передає його від свого імені для прийняття в експлуатацію, одержує на своє ім’я свідоцтво про власність на спадковий будинок і реєструє на нього право власності.

ПРЯМИЙ ЕФІР