День народження ООН на ЕКСПО в Дубаї

День народження ООН на ЕКСПО в Дубаї
143486 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Дубаї проходить ЕКСПО-2020. Це перша Всесвітня виставка, що проходить на Близькому Сході. Одним з її учасників стала Організація Об'єднаних Націй. У «Центрі ООН» відвідувачі можуть познайомитися з діяльністю головної міжнародної установи світу.

 

Міжнародне співробітництво - єдиний ефективний засіб для розв'язання актуальних проблем сучасності. Наочним прикладом цього стала боротьба з пандемією. Однак багато дій на національному рівні та розміри виділених ресурсів свідчать про необхідність зміцнення багатосторонніх інституцій. Про це заявила перший заступник Генерального секретаря ООН Аміна Мохаммед в неділю в Дубаї, де проходить ЕКСПО-2020.

 

«У перші шість місяців кризи, пов'язаної з пандемією COVID-19, співпраця між провідними вченими світу дозволило розробити вакцини. Багатосторонній механізм COVAX забезпечив їх поширення по всьому світу », - сказала Аміна Мохаммед. Вона з жалем відзначила, що, наперекір всіх зусиль, що робляться, поки не вдалося акумулювати необхідні ресурси для забезпечення справедливого розподілу вакцин та сталого «відновлення» після пандемії.

Представник ООН нагадала, що у 2015 році була прийнята історична Паризька хартія і Порядок денний в галузі сталого розвитку на період до 2030 року, спрямовані на боротьбу з кліматичною кризою і з бідністю. Однак багато хто з цих зобов'язань, за словами представника ООН, що не були втілені в національні дії та не були підкріплені належними міжнародними фінансовими асигнуваннями.

Аміна Мохаммед підкреслила, що сьогодні у міжнародної спільноти є всі необхідні інструменти, знання і майданчики для запобігання конфліктам і вирішення різного роду проблем, але бої не вщухають, світ переживає «найбільший гуманітарну кризу з початку Другої світової війни».

«Все це свідчить про те, що міжнародна спільнота поки не може реалізовувати свої власні благі наміри, - сказала Мохаммед. Міжнародне співробітництво та ООН домоглися багато чого, але ми здатні зробити набагато більше ».

Виставка, на якій представлені 192 країни, є, як зазначила Мохаммед, важливою подією, що підтверджує прихильність багатосторонності, що спирається на основоположні принципи Статуту ООН.

Аміна Мохаммед впевнена, що ЕКСПО-2020 року, яка проходить під девізом «Поєднуючи уми, створюючи майбутнє», покликана зміцнити міжнародні механізми співпраці, які забезпечать спільний прорив для всієї людської сім'ї. Представник ООН висловилася за зміцнення міжнародної солідарності та закликала більше інвестувати в проекти з підтримки молоді та просуванню Цілей сталого розвитку.

ООН є одним з учасників Всесвітньої виставки. У «Центрі ООН» відвідувачі можуть познайомитися з діяльністю головної міжнародної організації світу. 24 жовтня, в День ООН, в самому серці ЕКСПО-2020 року, в павільйоні «Аль Васлуй», відбулася урочиста церемонія на честь всесвітньої організації, на якій виступив молодіжний симфонічний оркестр ОАЕ. Він виконав «Гімн ООН», який був написаний 50 років тому легендарним віолончелістом, композитором і диригентом Пабло Казальс.

«Давайте відзначимо цей День з повним усвідомленням того факту, що ООН - це не якась абстрактна міжнародна організація, а Організація, яка втілює волю і прихильність країн і народів світу забезпеченню кращого майбутнього», - сказала заступник Генерального секретаря.

Вона закликала скористатися можливістю, яку надає ЕКСПО-2020 року, для зміцнення солідарності, покликаної покінчити з бідністю, захистити планету, забезпечити мир і поліпшити життя всіх людей всюди у світі.

ПРЯМИЙ ЕФІР