Переговори щодо сільського господарства в рамках Світової організації торгівлі перебувають на "критичному етапі", заявила глава делегації

Переговори щодо сільського господарства в рамках Світової організації торгівлі перебувають на "критичному етапі", заявила глава делегації
167032 ПЕРЕГЛЯДІВ

До 12-ї Міністерської конференції Світової організації торгівлі (MC12), яка пройде з 30 листопада по 3 грудня, залишилося менше п'яти тижнів, і переговори щодо сільського господарства перебувають на "критичному етапі", зазначила на зустрічі 28 жовтня голова Комітету з сільського господарства на спеціальній сесії посол Глорія Абрахам Перальта (Коста-Ріка). Вона наголосила, що членам СОТ "зараз терміново потрібні чіткі політичні вказівки" з питань, у яких залишаються прогалини.

За її словами, членам, як і раніше, необхідно визначити варіант, який міг би "реально" забезпечити основу для зближення позицій щодо зберігання державних запасів для цілей продовольчої безпеки. Також залишаються прогалини щодо деяких можливих "негайних результатів" щодо покращення прозорості, сказала голова, додавши, що вони стосуватимуться передбачуваності механізмів членів СОТ для зміни застосовуваних тарифів та режиму поставок товарів у дорозі, а також покращення попереднього повідомлення, яке вони надають при введенні обмежень експорту продовольства.

 

Голова комітету додала, що залишаються такі невирішені питання, як внутрішня підтримка товарообігу, доступ на ринок, обмеження експорту, експортна конкуренція, державні запаси для цілей продовольчої безпеки та механізм спеціальних гарантій. Також важливою темою залишається підтримка прозорості в процесах торгівлі та чесної документації.

ПРЯМИЙ ЕФІР