Інформаційний центр з міжнародних досліджень Cordis: як австралійські лісові пожежі вплинули на зону океану

Інформаційний центр з міжнародних досліджень Cordis: як австралійські лісові пожежі вплинули на зону океану
1720 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нові дослідження показують зв'язок між аерозолями заліза, що переносяться вітром внаслідок лісових пожеж в Австралії в 2019-2020 роках і осідають у Південному океані, та масовим цвітінням водоростей, що спостерігається там, порушуючи нові питання про поглинання вуглецю океаном.

Лісові пожежі, що спустошили Австралію у 2019 та 2020 роках, випалили мільйони гектарів землі та призвели до того, що майже 3 мільярди тварин втратили свої будинки чи життя. Проте пожежі торкнулися не лише землі та повітря на континенті, а й океану на відстані тисяч кілометрів, йдеться в новому дослідженні, опублікованому в журналі "Nature".

Згідно з дослідженням, частково підтриманим проектом STARS, що фінансується ЄС, хмари попелу та диму від лісових пожеж викликали широке цвітіння фітопланктону в Південному океані за тисячі кілометрів на схід від континенту. Як повідомляється, це дослідження є першим, у якому встановлено переконливий зв'язок між великомасштабною продуктивністю фітопланктону та аерозолями заліза від лісових пожеж, що осідають в океанах.

Океанічний фітопланктон - це крихітні організми, які дрейфують разом з водними течіями, відповідальними за перенесення близько 10 гігатонн CO2 з атмосфери в океан щороку. Вони також є основним джерелом їжі майже всіх живих істот в океані.

"У відкритих водах океану, як у тих, де ми спостерігали це явище, цвітіння фітопланктону є першим джерелом їжі", - пояснює біогеохімічний океанограф д-р Джоан Ллорт, яка була одним з керівників дослідження як науковий співробітник Університету Тасманії, Австралія. "Органічна речовина, вироблена таким чином, опосередковано живить всю фауну морських гаваней, від зоопланктону до китів та акул", - продовжує вона у новинах, опублікованих на сайті "Space.com".

Коли частинки заліза, що містяться в димі та попелі, принесених вітром внаслідок пожеж, потрапили в океан, вони запліднили воду, забезпечивши поживними речовинами фітопланктон, йдеться у дослідженні. Це викликало цвітіння в масштабах, які раніше не спостерігалися в цій частині Південного океану, лімітованої залізом. "Така реакція спостерігалася в океанічному регіоні, де зазвичай спостерігається дуже низька концентрація фітопланктону, що нагадує океанічну пустелю", - коментує доктор Ллорт.

Отже, що говорить про роль лісових пожеж у підвищенні темпів поглинання CO2 океаном? "Наші результат

ПРЯМИЙ ЕФІР