Азійсько-Тихоокеанське економічне співробітництво завершує роботу над угодою з приводу вакцин Covid-19 і субсидій на викопне паливо

Азійсько-Тихоокеанське економічне співробітництво завершує роботу над угодою з приводу вакцин Covid-19 і субсидій на викопне паливо
20064 ПЕРЕГЛЯДІВ

Лідери країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону ухвалили рішення про зниження торгових бар'єрів, пов'язаних з вакциною "Covid-19", та про "припинення" субсидування викопного палива після віртуального саміту лідерів, проведеного сьогодні вночі в Новій Зеландії.

Лідери 21 країни форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (APEC), включаючи голову КНР Сі Цзіньпіна, президента США Джо Байдена та президента Росії Володимира Путіна, зустрілися рано вранці в суботу (за новозеландським часом).

За традицією щорічного форуму AТЕC, лідери одягнулися в одяг, обраний країною, що приймає. Нова Зеландія надала лідерам бірюзові вовняні накидки або шарфи зі спіральним візерунком "кору".

Незважаючи на попередження Сі Цзіньпіна, що пролунало раніше, про те, що зростаюча регіональна напруженість загрожує відновленням конфлікту в стилі холодної війни, прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн, яка головувала на зустрічі, заявила, що зустріч пройшла в "позитивному і дружньому ключі".

"Багато в чому через те, що Ковід зробив з нашими економіками та нашими людьми, було досягнуто реальної єдності думок про те, що необхідно на наступному етапі, реальна увага до вакцин та їх рівному розподілі, реальна увага до відновлення навколишнього середовища".

Схоже, що виникла певна напруженість через пропозицію Сполучених Штатів провести саміт APEC у 2023 році. Журналісти повідомляють, що Росія висловила заперечення проти проведення саміту США.

Ардерн підтвердила, що США та Перу запропонували провести заходи у 2023 та 2024 роках відповідно.

Таїланд уже затверджений як приймаюча сторона форуму 2022 року.

 

Заключний саміт APEC став другою зустріччю лідерів для форуму 2021 року, першою була "неформальна" зустріч, що відбулася у липні, на якій лідери зобов'язалися знизити тарифи на вакцини Covid-19 та усунути торгові бар'єри на товари, пов'язані з вакцинами.

ПРЯМИЙ ЕФІР