Гормональна контрацепція та міфи про неї

Гормональна контрацепція та міфи про неї
178949 ПЕРЕГЛЯДІВ

Розвіємо міфи про гормональну контрацепцію.   

Для початку розберемося із принципом роботи гормональних контрацептивів. ⠀  

У їхньому складі знаходяться синтетичні "жіночі" статеві гормони, ті ж, що продукує наш організм. Естрогени та гестагени. ⠀  

Перший відповідає за нашу з Вами жіночність, менструальний цикл та лібідо. Виробляється естроген у яєчниках. Другий, прогестерон, продукується жовтим тілом (той самий фолікул, який був "будиночком" для яйцеклітини, після її виходу назовні стає жовтим тілом). Він необхідний для можливої вагітності.  

Під дією гормональних контрацептивів яєчники перебувають у сплячому режимі. Через це немає овуляція. А внаслідок постійного надходження гестагену, організм жінки перебуває в стані, який подібний до вагітності. У таких умовах зачаття неможливе.  

При правильному застосуванні гормональні контрацептиви (ГК) виключають вагітність на 99,9%. ГК можуть використовувати жінки віком від 14 років до менопаузи – 48-52 років. Кошти та дозування підбирається індивідуально відповідно до віку.   

Види гормональної контрацепції:  

Оральні контрацептиви, таблетки (комбіновані оральні контрацептиви (КОК, містять естроген і гестаген) і міні-пілі (складаються тільки з гестагену, вони призначаються навіть мамам, що годують).   

Механічні контрацептиви. До них відносяться:  

  • пластир (клеїться на шкіру та замінюється один раз на тиждень)  

  • вагінальне кільце (використовується за принципом тампона, змінюється щомісяця)   

  • гормональна спіраль (термін дії її до трьох років, призначають також у лікувальних цілях)   

  • рідше використовують підшкірні імпланти (термін із дії до п'яти років). 

Теги: Репродуктологія Київ
ПРЯМИЙ ЕФІР