Огляд дезінформації: фейкова обкладинка журналу The Nation та Humor Times

Огляд дезінформації: фейкова обкладинка журналу The Nation та Humor Times
381341 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом тижня російські пропагандисти поширювали повідомлення, які дискредитували Україну, Президента, а також сіяли паніку серед суспільства. 

Наприклад, агітпроп використав образ Володимира Зеленського відразу для двох обкладинок. За словами пропагандистів, журнал The Nation мав обкладинку з розлюченим Зеленським, оскільки всі нібито говорять про затонулий «Титан», а не про нього.

Але це не правда. Як повідомляють аналітики проєкту VoxCheck, The Nation не публікували випуск із такою обкладинкою.

"На обкладинці, яку поширюють у мережі, вказано, що це спеціальний випуск за 26 червня — 3 липня 2023 року. Однак ні на сайті видання, ні в соціальних мережах немає фото з такою обкладинкою.Обкладинка випуску за 26 червня — 3 липня 2023 року інша, згадок про Зеленського на ній немає.", — зазначають аналітики.

Іншу обкладинку, а саме американського журналу Humor Times, спростовують у Центрі протидії дезінформації. Пропагандисти поширили фейкове фото обкладинки журналу, на якому анонсується бій Ілона Маска та Марка Цукерберга, поміж яких стоїть Президент України Володимир Зеленський й отримує удар від них.

 У ЦПД наголошують, що насправді випуску з такою обкладинкою не існує. Це можна перевірити за допомогою офіційних ресурсів видання. Останній випуск журналу вийшов під №375 — 26.06.2023 року. У той час як на фейковій обкладинці зображено №376. 

Щоб поширити паніку серед суспільства, російські пропагандисти публікували у соціальних мережах та месенджерах повідомлення, що нібито в київських аптеках зникли таблетки йодиду калію. Мовляв, люди почали більше купувати йодид калію через те, що Президент України залякав українців підривом Запорізької атомної станції (ЗАЕС). 

Фактчекери проєкту VoxCheck повідомляють, що попит на йодид калію справді зріс, однак таблетки можна купити у багатьох аптеках Києва. Додається, що станом на 3 липня 2023 року таблетки йодиду калію виробника «Дарниця» можна було придбати у 13 аптеках Києва. Тоді як таблетки від інших виробників можна купити у більшій кількості аптек. 

Також у мережі з'явилась інформація про нібито мобілізацію вагітних жінок. У таких повідомленнях зазначають, що для них навіть розробили спеціальну форму. Як доказ подають скриншот матеріалу «УНІАН» про нову форму для військовослужбовиць.

За словами аналітиків VoxCheck, в Україні мобілізація жінок добровільна. Створювати жіночу військову форму, зокрема і для вагітних, волонтери почали у відповідь на запит самих військовослужбовиць. Утім, це не означає, що тепер вагітних жінок мобілізуватимуть чи загалом оголосять жіночу мобілізацію. В Україні мобілізація жінок лише добровільна. Йдеться про задоволення потреби у комфортній жіночій військовій формі. Станом на травень 2023 року, у ЗСУ служать 42 тисячі жінок військовослужбовиць, із них 5 тисяч — на передовій. А отже, інформація від пропагандистів не відповідає дійсності.

Ще пропагандистська кампанія повернулась до поширення старих повідомлень, як от: "Українці спалюють болгарські прапори".

Проєкт StopFake повідомляє, що фото, яке поширюється на «доказ» того, що українці нібито спалили болгарський прапор, зроблено не в Києві чи Донбасі, а в македонському селі Вевчани, й рік, коли це сталося, – не 2015, а 2021. Хоча цей фейк був неодноразово спростований користувачами соціальних мереж і фактчекерів, він продовжує поширюватися і донині.

Спочатку це фото було з надписом "Ось так українці палять болгарські прапори і вбивають болгар!", потім у тексті йшлось, що це нібито кадри спалення болгарського прапора на Донбасі у 2015 році. 

Хоча це фото з палаючим болгарським прапором не має ніякого стосунку до України, тому що цей інцидент стався в Північній Македонії, і то у 2021 році. Про це ще у квітні написав користувач Twitter @petar_baka.

ПРЯМИЙ ЕФІР