ЧИ ВІДПОВІДАЄ БОГ НА НАШІ МОЛИТВИ?

ЧИ ВІДПОВІДАЄ БОГ НА НАШІ МОЛИТВИ?
199254 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як молитися? Як Бог відповідає на наші молитви?

Мерилін Адамсон

Чи знаєш ти когось, хто справді довіряє Богові? Коли я була атеїсткою, у мене була подруга, яка часто молилася. Щотижня вона розповідала мені про свої потреби та говорила, що довіряла їх Богові. І щоразу я бачила як Бог робив щось надзвичайне у її житті. Через якийсь час аргументи «збіг обставин» та «випадковість» звучали дуже слабо.

То чому Бог відповідав на молитви моєї подруги? Найочевидніше тому, що вона Його знала особисто. Вона хотіла слідувати за ним. І навіть слухала, що Він говорив. На її думку, у Бога було право скеровувати її життя, а вона з того раділа! Молитва за щось була для неї звичним явищем. Вона не соромилась приходити до Бога зі своїми труднощами, турботами і будь-якими проблемами у житті. Більше того, вона була переконана, спираючись на те, що було написано у Біблії, що Бог хотів, щоб вона у всьому покладалася на Нього.

Вона жила так, як написано у Біблії: «І оце та відвага, що ми маємо до Нього, що коли чого просимо згідно волі Його, то Він слухає нас».1 «Бо очі Господні до праведних, а вуха Його до їхніх прохань...»2

Якщо це так, чому Бог не відповідає усім?

Напевно тому, що не всі люди знають Його особисто. Люди можуть знати, що Він існує, навіть ходити до церкви час від часу. Але ті, хто ніколи не отримували відповіді на свої молитви, напевно не знають Його особисто. Більше того, вони не отримали прощення гріхів від Бога. Як це стосується до суті справи, запитаєш ти. Ось як: «Ото ж бо, Господня рука не скоротшала, щоб не помагати, і Його вухо не стало тяжким, щоб не чути, бо то тільки переступи ваші відділювали вас від вашого Бога, і ваші провини ховали обличчя Його від вас, щоб Він не почув...»3

Природньо, що люди відчувають себе відокремленими від Бога. Що зазвичай кажуть люди, коли моляться? Приблизно таке: «Боже, мені дуже потрібна твоя допомога..., – після невеликої паузи, – я знаю, що я не ідеальний, і я не маю права просити тебе про це...» Людина усвідомлює свій гріх і недосконалість. Крім того людина знає, що Бог теж це знає. Тоді людина думає: «Ну кого я обдурюю? Це не спрацює». Ця людина напевно не знає як отримати Боже прощення за гріхи. І напевно не знає, що Бога можна пізнати особисто. Бог відповідає на молитви людей, які знають Його.

Як молитися: основи

Спочатку, потрібно почати стосунки з Богом. Я скажу тобі чому. Уяви собі, що один парубок на ім’я Майк просить ректора одного престижного університету підписати важливі документи про свою платоспроможність. Якщо Майк особисто не знайомий з цим ректором, то йому ніхто жодних документів не підпише. Але якщо б ректора попросила його дочка підписати схожі документи їй, то у неї проблем би не виникло. Зв’язки вирішують усе.

Те саме і з Богом. Коли людина стає Божою дитиною, коли належить Богові, то Бог знає її і слухає молитви. Ісус сказав: «Я Пастир Добрий, і знаю Своїх, і Свої Мене знають... Мого голосу слухають вівці Мої, і знаю Я їх, і за Мною слідком вони йдуть. І Я життя вічне даю їм, і вони не загинуть повік, і ніхто їх не вихопить із Моєї руки».4

Що ж стосується особисто тебе і Бога, чи справді ти знаєш Його і чи Він знає тебе? Чи є у тебе з Ним особисті стосунки, які гарантують відповіді на твої молитви? Чи може Бог дуже далеко, радше просто ідея в твоєму житті? Якщо ти відчуваєш, що Бог далеко, чи невпевнений, що знаєш Бога, ось стаття, де розповідається як почати стосунки з Богом.

Чи завжди Бог відповідатиме на твої молитви?

Для тих, хто знає Його і покладається на Нього, Ісус дає дуже щедру обіцянку: «Коли ж у Мені перебувати ви будете, а слова Мої позостануться в вас, то просіть, чого хочете, і станеться вам»!5 «Перебувати» у Ньому і Його слові означає жити згідно Його волі, покладатися на Нього, слухати Його. Тоді можемо просити у Нього все, що захочемо. Ось ще один приклад: «І оце та відвага, що ми маємо до Нього, що коли чого просимо згідно волі Його, то Він слухає нас. А як знаємо, що Він слухає нас, чого тільки ми просимо, то знаємо, що одержуємо те, чого просимо від Нього».6 Бог відповідає на наші молитви згідно Своєї волі (і згідно Своє мудрості, любові до нас, Своєї святості тощо).

Каменем спотикання часто є припущення, що ми знаємо Божу волю. Ми припускаємо, що є лише одна правильна «відповідь» на якусь молитву і вважаємо, що саме ВОНА є Божою волею. Тут і починаються проблеми. На цій землі ми обмежені часом і знаннями. У нас є лише часткова інформація про подію і про те, який вплив вона може мати на майбутнє. Боже розуміння є необмеженим. Те, як ця подія влине на майбутнє відомо лише Йому. У Нього можуть бути причини на те, чи інше рішення поза нашим розумінням. Важливо пам’ятати, що Бог не буде робити щось саме так, бо нам так захотілося. Це повинно бути в Його волі.

Яка ж Його воля?

Про волю Бога можна написати тисячі і тисячі книг. Фактично уся Біблія описує характер стосунків Бога і людей. Ось лише кілька прикладів:

«...І проте Господь буде чекати, щоб помилувати вас, і тому Він підійметься, щоб милосердя вчинити над вами. Бо Господь то Бог правосуддя: блаженні всі ті, хто надію на Нього кладе!»7 Чи помітив ти одну деталь? Наче хтось встає із крісла, тобі на допомогу. «Він підійметься, щоб милосердя вчинити над вами». «Бо непорочна дорога Його... щит Він для всіх, хто вдається до Нього»!8 «Господь любить тих, хто боїться Його, хто надію складає на милість Його»!9

Однак найбільший вияв Божої любові ось цей: Ісус сказав: «Ніхто більшої любові не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх».10 Саме це і вчинив Ісус для нас. «Коли за нас Бог, то хто проти нас? Той же, Хто Сина Свого не пожалів, але видав Його за всіх нас, як же не дав би Він нам із Ним і всього»?11

Молитви, які залишаються «без відповіді»

Звичайно, що люди хворіють, навіть вмирають. Проблеми з грошима справжні, з’являється багато складних ситуацій. Що тоді?

Бог говорить нам віддати усі турботи Йому. Навіть у безпросвітних ситуаціях: «Покладіть на Нього всю вашу журбу, бо Він опікується вами»!12 Обставини можуть здаватися непосильними, та це не так. Коли здається, що увесь світ руйнується, Бог може навести лад у нашому житті. Саме в таких ситуаціях людина може відчути ту радість, яку дають особисті стосунки з Богом. «Ваша лагідність хай буде відома всім людям. Господь близько! Ні про що не турбуйтесь, а в усьому нехай виявляються Богові ваші бажання молитвою й проханням з подякою. І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі».13 Бог може знайти такі вирішення проблемам, які ти навіть не міг уявити. Напевно кожен християнин може згадати такі приклади зі свого життя. Та навіть якщо ситуація не покращується, Бог може дати нам мир. Ісус сказав: «Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається»!14

Саме в таких складних ситуаціях Бог заохочує нас довіряти Йому – «ходити вірою, а не видінням», як каже Біблія. Але це не повинна бути сліпа віра. Вона має базуватися на характері Бога. Коли машина їде по мості, безпека водія і пасажирів повністю залежать від міцності моста. Не важливо, що про це думає сам водій і пасажири. Їм всім доводиться довіряти міцності моста.

У схожий спосіб Бог заохочує нас довіритися Його незмінності, Його характеру...Його співчуттю, любові, мудрості, праведності. Він говорить: «Я вічним коханням тебе покохав, тому милість тобі виявляю»!15 «Мій народе, кожного часу надійтесь на Нього, серце своє перед Ним виливайте, Бог для нас пристановище»!16

На завершення... Як молитися?

Бог обіцяє відповідати на молитви Своїх дітей (тих, хто прийняли Його як свого Господа і Спасителя). Він заохочує нас віддавати усі наші тривоги Йому у молитві і Він потурбується про них. Коли ми стикаємось з труднощами, нам слід покласти їх на Бога, а Він дасть нам мир, який понад усякі обставини. Основа нашої віри і надії полягає у пізнанні Бога, в тому Яким Він є. Що більше ми знаємо Його, то більше довіряємо Йому.

Якщо ти бажаєш дізнатися більше про характер.І пам’ятай, перша молитва, на яку відповість Бог, буде твоя молитва покаяння, в якій ти попросиш про особисті стосунки з Богом.

Теги: Живе Слово,Біблія,Бог,Церква,Релігія,Ісус Христос
ПРЯМИЙ ЕФІР