У Полтаві нагородили переможців щорічного конкурсу «Краща книга Полтавщини»

У Полтаві нагородили переможців щорічного конкурсу «Краща книга Полтавщини»
202043 ПЕРЕГЛЯДІВ

Тринадцята церемонія нагородження «Краща книга Полтавщини» в обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського зібрала письменників, видавців та шанувальників книги. Переможців обирали в семи номінаціях серед 52 учасників. Визначали кращих у таких номінаціях: «Краще історико-краєзнавче видання», «Краща університетська книга», «Краща поетична збірка», «Краще прозаїчне видання», «Краще видання для дітей та юнацтва», «Культура і мистецтво», «Краще іміджеве видання» і «Гран-прі». Оцінювали видання за п’ятибальною шкалою.Серед цьогорічних заявників – 10 видавництв та видавничих організацій (з них 2 – комунальних), 2 вищі навчальні заклади, 1 бібліотека. Найбільше заявок надійшло від видавництва «АСМІ» – 15, ПП «ХРА «Дивосвіт» – 7, ФОП Говоров С.В. – 6, ТОВ «Фірма «Техсервіс» – 5, «Полтавський літератор», «Гадяч» – по 4.

«Щороку в нас збільшується кількість заявок. Під час оцінювання ми переглянули кожну книгу. Зізнаюся, що прочитав деякі з них, але не всі. Один із переможців конкурсу владика Афанасій сказав: «Я писав серцем». Сподіваюся, що всі твори, які ми відзначили, написані серцем. Як голова журі скажу, підходили дуже об’єктивно до оцінювання кожного видання та видавництва, особистих симпатій не проявляли. Всі відповідально поставилися до конкурсу, тож кожен заслуговує першого місця, – наголосив заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

Збір заявоктривав із 1 вересня до 1 жовтня. Участь у конкурсі взяли автори, авторські колективи, видавництва, видавничі організації, поліграфічні підприємства, науково-дослідницькі, навчальні та бібліотечні заклади, громадські та творчі організації Полтавщини.

«Конкурс започаткували в 2013 році. Ініціаторами стали видавничі організації, яким не були байдужими українська книга, місцеві автори та книговидання загалом. Відтоді Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА підтримує цю ініціативу. Виступає йорганізатором заходу.Популяризуємо нашу книгу. І це не лише цей захід, а й участь у виставках.За кошти обласного бюджету наші видавництва представлені не лише на всеукраїнських виставках, а й на міжнародних. Цього року відвідали 5 виставок. Зокрема, були у Львові, Дніпрі, Черкасах. Тобто таким способом популяризуємополтавську книгу в інших регіонах», – сказала директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вікторія Пилипенко.

У номінації «Краще прозаїчне видання» книга«Антон «Еней» Цедік – правдива Душа в пошуках Істини» отримала друге місце. Як розповіла директор Полтавської гімназії №17 Олена Голтвяниця, над книгою працювали півтора року. У збірці – спогади друзів та побратимів Антона Цедіка, з якими він стояв на майдані та воював на сході країни.

«Антон був нашим учнем. Коли сталася трагедія, вирішили спільно з його родиною зробити все, щоб його запам’ятали, щоб він ввійшов в історію. Дякуємо мамі Антона, що вона дозволила разом з їхньою сім’єю пройти той невеликий життєвий шлях військового», – розповіла Олена Голтвяниця.

У номінації «Краща поетична збірка» I місце здобула книга «Більше ніж любов» Марії Бойко.

«Книгу написала за півтора року. Її можна назвати щоденником. У збірці навіть вірші підібрані так, за певною хронологією. Це книга простопро любов, життя та натхнення», – розповіла авторка Марія Бойко.

Дитяча книжка «Нащо равликові хатка?» Галини Пустовгар здобула друге місце у номінації «Краще видання для дітей та юнацтва».

«Два роки тому я була присутня на такій же церемонії вручення. Тоді в номінації дитяче видання була подана заявка на одну книгу. І вона єдина виграла. Я вирішила також спробувати свої сили. Дякую всім за підтримку й те що визнали мою книгу», – сказала Галина Пустовгар.Після оголошення всіх номінанантів нагородили володаря Гран-прі. Цього року  найвищу відзнаку  отримало видання  «Портретний живопис XVIII–ХХ століття. Каталог виставки», упорядники Ольга Курчакова та  Світлана Бочарова. Видано та надруковано в ФОП Говоров С.В.«Кожна книга – це народження дитини. Вдячна, що громада високо оцінила цю книгу. Ми пишаємося виданням. Цього року музей  відзначає свій 100-річний ювілей. Я сподіваюся, що ми продовжимо свою видавничу діяльність, але зазначу – це найкраще з того, що створив наш колектив», – сказала Ольга Курчакова.Привітав переможців депутат обласної ради Руслав Рогов.«У час гаджетів книга стає на другий план.  Але фото на планшеті чи телефоні може загубитися, а друкована книга вічна. Як би не намагалися осучаснити свій побут, книга залишається незмінною. Приємно доторкнутися до її сторінок. Сподіваюся, що наші видавництва друкуватимуть більше книжок, а обласна рада виділятиме більше коштів на книговидання», – сказав Руслан Рогов.Переможці отримали записники, дипломи та грамоти.Починаючи з 2000 року, за сприяння обласної влади,  в рамках реалізації заходів відповідної регіональної програми розвитку інформаційної сфери і, зокрема, книговидання, видано понад 140 назв соціально значущих книг загальним накладом близько 87,3  тисячі примірників на суму майже 5,93 млн грн.

 

ПРЯМИЙ ЕФІР