Коли людина відповідає займаній посаді. Герсак Віталій: здобутки для держави, втрати для криміналу! Перші пів року на посаді керівника СБУ Миколаївщини

Коли людина відповідає займаній посаді. Герсак Віталій: здобутки для держави, втрати для криміналу! Перші пів року на посаді керівника СБУ Миколаївщини
18641 ПЕРЕГЛЯДІВ

11 вересня 2019 року Президент України Володимир Зеленський  підписав указ про призначення на посаду Керівника СБУ Миколаївської області Віталія Герсака.

Та незадовго до цього візит Президента України до Миколаєва був доволі гучним, адже він критично назвав даний регіон одним із найбільш корумпованих. Крім того Гарант наголосив, що тодішня влада абсолютно прирівнювалась із бандитським угрупуванням, тому взявши ситуацію під контроль, доручив новим призначенцям все кардинально виправити. Одним із цих людей, які мали завдати нищівного удару і знищити всі бандитські схеми став новопризначений керівник Служби безпеки України в Миколаївській області Віталій Анатолійович Герсак.

На нового керівника було покладено надзвичайно важлива місія – знищити всі угрупування, які в прямому сенсі вбивають місто, як ззовні так і з середини. Особливе місце посідає кримінальний авторитет на прізвисько «Мультик» - М.Титов та колишні корумповані «екси» держструктур, які підімнули регіон під себе.

-          Що саме зробив і робить новий керівник СБУ Миколаївщини аби усунути криміналітет?

Він в перші ж дні дав зрозуміти – процвітання злочинності в області настав кінець. В рамках чинного Законодавства України Герсак виконує свої професійні обов’язки. За вкрай короткий строк завдав нищівного удару по злочинних угрупуваннях та корупційних чиновниках, було виявлено більше як 30 незаконних автозаправних станцій, в результаті було вилучено не менше 140 тонн палива. В ході розслідувань була встановлена схема по незаконній розробці щебеневого кар’єру, який працював на території асфальтного заводу без жодних дозвільних документів.

В регіоні вже давно стало відомим, що Титову бродити на свободі залишилось зовсім не довго. Крім такого ‘’мультика” він виявив і цілий ряд його поплічників-чиновників, одним із таких є справа що супроводжувалась обшуками  проти керівництва Державної Фіксальної Служби Миколаївщини. До цього всього явно слід додати й резонансну справу по виявленню бізнесмена який фінансував терористів ДНР. Ще було повернуто 15 млн.грн, які були викрадені чиновниками з Департаменту освіти й науки ОДА, при закупках програмного забезпечення електронних книг для шкіл області. Список можна ще довго продовжувати – це і виявлення наркоторговців, і затримання рекетирів, і т. д.

Щодо вищезгаданого кримінального авторитету «Мультика», за його плечима подвійне вбивство у 90-тих. Його діяльність – це рекет, рейдерські захоплення, заволодіння державним майном, в загальному левова частка злочинних схем здійснюється під його керівництвом.

Варто зазначити, що практично все старе керівництво Миколаєва і області було тісно «зав’язане» на співпрацю із ним. А тому, потягнувши за нитку під назвою «Мультик» керівник СБУ області виявив ой як багато «цікавого», яке вже почало виходити на поверхню. В ході розслідувань Герсаком вже встановлено велику кількість Титових колег:

-Вікторія Москаленко -  українська державна діячка, голова Миколаївської обласної ради з 3 грудня 2015 року;

-депутати  Миколаївської обласної ради - Вадим Алабин, Федір Барна , Володимир Фроленко, Юрій Кормишкін.

За допомогою цих осіб «Мультик» контролює кар’єри по видобутку корисних копалин, похоронний бізнес, спиртову сферу, будівництво доріг, комплекс ЖКГ та інші.

По всій видимості новий керівник явно не вписується в регіоні, ще б пак – жили не тужили, крали і вбивали, а тут прийшов такий собі Герсак і сказав: кінець, ваше місце у тюрмах.

Продовжуючи ряд гучних справ, які щодня поповнюють список додамо:

В грудні 2019 року працівниками СБУ було викрито чиновників Управління екології Департаменту ЖКГ м. Миколаїв, яким інкримінують ст. 191 ККУ за розкрадання бюджету на суму 2 млн.грн. Посадові  особи даного Департаменту за допомогою підрядних підприємств замість обрізання дерев – спилювали їх повністю і реалізовували як дрова. Також до активу СБУ даного регіону слід віднести затримання на хабарі у 30 тис.грн працівників Державної служби з питань праці, які за своє лояльне ставлення вимагали гроші у місцевого підприємця.

28 січня 2020 року підлеглими керівника СБУ області було виявлено злочинне угрупування, яке незаконно займалось реалізацією зброї. Дані особи займались переобладнанням травматики в бойові агрегати з метою збуту, також було вилучено 15 кг тротилу, одна протитанкова міна ТМ-62М і три гранати Ф-1.  Наразі ведеться слідство, та є певні свідчення того, що й ця доріжка веде до відомого всім «Мультика».

Щодо свіжих справ, то відзначаємо цьогорічну березневу справу із викриття підпільного цеху ТОВ "МІГ - НАФТА", що займалось виготовленням та реалізацією фальсифікату автомобільного пального. У ході слідчих дій вилучили 150 тон дизельного палива, 100 тон бензину, 20 тон бензино-лігроїнової фракції, металеві ємкості від 3 до 75 метрів кубічних, 14 автозаправних колонок та обладнання для виготовлення паливно-мастильних матеріалів, що оцінюється орієнтовно у 8млн.грн. Відповідно, по цій справі було відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 204 ККУ. А 28 березня майно було заарештоване згідно судового рішення. Давно є  зрозумілим те, що цей бізнес також пов’язаний з добре відомим кримінальним авторитетом на прізвисько «Мультик», Михайлом Титовим.

А на початку квітня Віталій Герсак встановив, що службові особи одного з кар’єрів, який розташований у Первомайському районі, зловживаючи службовим становищем здійснюють незаконний видобуток корисних копалин без фіксації об’ємів в маркшейдерській документації з ухиленням від сплати податків та інших обов’язкових платежів. Відповідно 3 квітня цього року з метою недопущення подальшого здійснення незаконного видобутку корисних копалин, на підставі відповідної ухвали суду - співробітниками УСБУ в Миколаївській області накладено арешт на техніку, яка використовувалась під час незаконного видобутку сировини на кар’єрі.

Буквально за пів року на посаді Керівника СБУ Миколаївщини Віталій Герсак провів феноменальну роботу по зачищенню криміналу та корупції в підзвітній області. Вже багато злочинців понесли заслужені покарання, але всі впевнені - це лише початок...

 

Теги: УСБУ в Миколаївській області ,Герсак Віталій ,Президент України ,Володимир Зеленський ,Мультик Михайло Титов ,Вікторія Москаленко
ПРЯМИЙ ЕФІР