Оточення Кернеса вкрало у харків'ян лісопарк?

Оточення Кернеса вкрало у харків'ян лісопарк?
30559 ПЕРЕГЛЯДІВ

Всього два судових рішення дозволили оточенню Геннадія Кернеса забудову більше 50 гектарів лісу у харківському Лісопарку.

Перше 12 лютого ухвалив Харківський окружний адміністративний суд. Суд задовольнив позов ЖБК «Слайс» і зобов’язав Департамент містобудування та архітектури Харківської міськради надати кооперативу містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва «Нове будівництво житлових будинків, будівель і споруд по Білгородському шосе у м. Харкові».

Фактично мова йде про забудову чергової ділянки Лісопарку.

Незважаючи на те, що земля була під арештом, представники кооперативу звернулися за умовами на будівництво в міську раду. Але їм відмовили.

Підставою відмови був той факт, що земельна ділянка, на якій планується будівництво, площею 13 га, повністю знаходиться в межах іншої земельної ділянки з кадастровим номером 6310136300:16:013:0202 (площею 13,2170 га) і на яку накладено арешт ухвалою Печерського районного суду м. Києва.

Тобто мова йде про фактично одну й ту саму земельну ділянку, незначне зменшення площі якої, ймовірно, було здійснене для можливості її подальшої забудови.

Арешт накладено в рамках розслідування масштабного кримінального провадження щодо розкрадання більше ніж 1000 гектарів харківської землі за «кооперативною схемою».

Досудове розслідування продовжується. Саме в його рамках і була арештована земельна ділянка, про яку йде мова. Арешт цієї ділянки не скасований, що однак не завадило суду (суддя Заічко О.В.) задовольнити позов ЖБК «Слайс» та зобов’язати Департамент містобудування видати умови для проектування.

Слід підкреслити, що рішення було прийнято в дуже стислі терміни.

10 січня 2020 року ЖБК «СЛАЙС» звернувся до Департаменту містобудування та архітектури аби отримати містобудівні умови.

13.01.2020. Департамент відмовив в їх наданні.

12 лютого 2020 року суд першої інстанції позов ЖБК «Слайс» задовольнив.

Апеляційну скаргу міськрада не подавала.

В квітні кооператив подав до ДАБІ декларацію щодо початку будівництва.

Незважаючи на те, що рішення суду набрало чинності лише в березні 2020 року, на земельній ділянці вже збудована споруда, земельна ділянка обнесена будівельним парканом, за яким здійснюється будівництво та вирубуються дерева. Стан ділянки зафіксований на фото і відео, що додаються. Сама ділянка розташована в дуже престижному місці і тягнеться безпосередньо від Білгородського шосе.

Друге рішення 07 жовтня 2019 року прийняв слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Бусик О.Л.

Суддя скасував арешт земельної ділянки загальною площею 43,7189 га, яка рішенням Харківської міської ради була безкоштовно передана у власність того ж ЖБК «Слайс» ще в 2010 році. Це сусідня земельна ділянка із попередньою і також вздовж Білгородського шосе. Паркан навколо цієї земельної ділянки встановити ще не встигли. Розташування обох земельних ділянок можна побачити на скріншотах.

Звертає на себе увагу, що представник ЖБК «Слайс» за три тижні до прийняття цієї ухвали вже звертався до Печерського суду для скасування арешту. Однак клопотання потрапило на розгляд іншого судді і адвокат попросив залишити його клопотання без розгляду. А от суддя Бусик О.Л. клопотання про зняття арешту задовольнив.

Таким чином, на чергових 56 гектарах Лісопарку, який колись був доступним для всіх харків’ян, нас чекають чергові котеджні містечка для дуже обмеженого кола. При цьому в бюджет Харкова від цих 56 гектарів землі, як від 1000 інших, жодних коштів не поступило.

ОК «ЖБК «Слайс» у 2008 році заснували Мирослав Балюк, Віктор Чуб та суддя Іван Жигалкін.

В 2011-2012 роках серед засновників була Світлана Аріх, дружина одного з найближчих до Геннадія Кернеса депутатів Харківської міськради, Ігоря Аріха.

В 2015 році засновниками були Балюк, Вадим Кононенко (родич депутата облради Альберта Кононенка, який знаходиться у розшуку саме за підозрою в участі у «кооперативній схемі») та Геннадій Бондаренко.

Перелік засновників зараз виглядає так: Геннадій Бондаренко, Юрій Галагуря та Ігор Луговий.

Ігор Луговий відомий як заступник директора КП «Салтівське трамвайне депо». До цього він працював у підприємстві «Скай-буд», яке знаходиться за однією адресою з групою компаній друга Кернеса, депутата міськради Ігоря Аріха.

Нагадаємо, що ряд справ стосовно «кооперативної схеми» розглядаються у судах.

Найвідоміша - в Дзержинському районному суді м. Харкова. Обвинуваченими по цій справі є колишній міській голова Добкін Михайло Маркович, чиновники Харківської міської ради Чечельницький Сергій Георгійович, Овіннікова Тетяна Іванівна та засновники деяких кооперативів. Чергове засідання призначене на 18.05.2020 року на 11.30.

Також в ухвалах по цій справі була вказана роль секретаря Харківської міської ради Кернеса Геннадія Адольфовича На думку Генеральної прокуратури України саме він забезпечував включення до порядку денного міськради рішень про безкоштовне виділення земельних ділянок фіктивним кооперативам. Тобто його роль була ключовою. Однак у подальшому, Генеральна прокуратура під керівництвом Юрія Луценка не пред’явила обвинувачення Геннадію Кернесу, а згадки про його роль зникли із документів досудового розслідування.

Харківський антикорупційний центр

Теги: Геннадій Кернес,Світлана Аріх,Аріх Ігор Володимирович,Мирослав Балюк,Віктор Чуб,Іван Жигалкін,Вадим Кононенко,ЖБК «Слайс»,лісопарк харків,Геннадий Кернес Википедия,Юрій Галагуря,Ігор Луговий,Геннадій Бондаренко,Чечельницький Сергій Георгійович,Овіннікова Тетяна Іванівна,Добкін Михайло Маркович,Юрій Луценко,Кернес,Добкин,Кернес лесопарк,лесопарк
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР