Честь, Гідність, Білорусь

Честь, Гідність, Білорусь
47952 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як заявили провідні ЗМІ, чинний президент Білорусі заявив 6 серпня про те, що проти маленької і гордої республіки «хтось» розв’язав гібридну війну.

Тоді «бацька» зазначив: багатьох провокаторів вдалося затримати «тільки завдяки пильності пересічних громадян», всі затримані на сьогодні є громадянами Росії.

Але було б дивним побачити іншу риторику білоруського лідера, якби він при цьому на нараді щодо забезпечення безпеки виборчої кампанії, не уточнив: «Чесно зізнаюся, і, напевно, ви мені нового не скажете: ми не знаємо, на що вони здатні. Ми навіть не знаємо, хто вони. Чи це американці з натівцями, чи з України нас хтось підганяє, чи нас східні брати так сильно “люблять” – ми навіть не знаємо. Йде гібридна війна проти Білорусі, і ми повинні чекати капостей з будь-якого боку. Що ми, до речі, і робимо».

Лукавить Лукашенко. Адже все так просто…

Згадаємо, що 29 липня владою Білорусі було оприлюднено інформацію про затримання 33 бойовиків з російської ПВК «Вагнер».

Виправдання з боку РФ прозвучали до болю банально, мовляв, «помилочка вийшла». Але тут, як то кажуть, «розумному – досить». «Легитимний» президент Білорусі при цьому намагається натякати, що в кричущій ситуації можуть бути винні не громадяни РФ, спіймані зі зброєю і на території іншої країни, а міфічні «натівці», чи російський Правий Сектор… Ах да, останніх ні в РФ, ні в Білорусі ще немає . Чи все-таки є?

Лукашенко вже не потрібен Кремлю. Хоча б тому, що він уже зумів переграти Путіна. Років так на 10 – з 2010 і по сьогодні. І в Кремлі таких програшів не прощають… Але і змінити «бацьку» на Московії поки не виходить… Нічого нового, правда.

І будь-яке з обтічних формулювань, що стосуються гібридної війни, так чи інакше, пройде без слів.

Знову цитуючи Лукашенка, можливо, вже колишнього, відзначимо що «ця брехня про Стамбул, про Венесуелу, про Африку і Лівію! Це все брехня! Ці люди – вони дали свідчення – були спрямовані спеціально у Білорусь. Команда була «чекати»…

І що, невже цілий президент не наважиться назвати речі власними іменами? І невже так важко чітко озвучити місце, звідки до Білорусі прибули «вагнерівці»? А питання «навіщо?» – ще актуально?

Так, але при чому тут Україна? Або та ж Європа з Америкою?

Ах так… Вибори без вибору … І – вже другий день боротьби, на яку вийшла вся країна … І новий термін: «лукашисти».

В оголошений офіційно результат сам «Саша – 3%» – то хоч вірить?

А ось народ, який він впевнено вважав «своїм», – ні.

Ворогів можна призначати. І звинуватити кого завгодно, адже майже весь народ Білорусі все одно ані звинуватити, ані запроторити до буцегарні, ані розчавити «автозаками», ані розстріляти – не вийде. В Україні, наприклад, про це добре знають.

Складно знайти чорну кішку в темній кімнаті, якщо там її немає.

Тепер і білоруси дуже добре знають, як і чому в Україні трапився Майдан. Та розуміють, чому ми вийшли на барикади відстоювати свою думку, честь і людську гідність. То була Революція Гідності – Гідності – в першу чергу! І після цього ми моментально перетворилися на бандерівців…

Тепер – розуміють. Тепер, можливо, і хтось із росіян спробує вийти із зони свого комфорту…

Перші жертви протистояння між народом і «його» владою…

Схиляємо голови… Дай Боже усім залишитися живими!

Час не повернути назад. Будь-який природний, натуральний процес – чи то в політичній, чи то в соціальній сфері – завжди переможе штучне і нежиттєздатне. Так ніжний весняний паросток попри все ламає асфальт, прямуючи до сонця.

Ми змінюємося. Ми стаємо сильні в своїх прагненнях.

Білорусь уже стала іншою.

І це – назавжди.

Тримайцеся, браття! Украіна з вамі!

Андрій Галат,

ВО керівника Інформаційно-аналітичного центру Національної безпеки України

ФОТО: https://www.tut.by/

ПРЯМИЙ ЕФІР