Джерело азоту: ринок безводного аміаку в Україні

Джерело азоту: ринок безводного аміаку в Україні
41496 ПЕРЕГЛЯДІВ

Аграрії в Україні вносять в ґрунт 140-160 тис. безводного аміаку у рік. У невеликої кількісті цього ринку є специфіка зберігання добрива та його транспортування. Це є його особливістю. Але фахівці запевняють, що ринок має перспективу росту, особливо, якщо враховувати зниження цін на природній газ.
Ринок безводного аміаку є статичним і майже не схильний до кон'юнктурних змін. Він прив'язаний до газу і відрізняється від сегменту ринку мінеральних добрив.
«Якщо раніше основними споживачами в цьому сегменті були в основному великі агрохолдинги, то в останні роки трейдери відзначають зростання активності з боку сільськогосподарських підприємств середньої величини (обробних 20-50 тис. гектарів землі). Ймовірно, тренд на поступове збільшення обсягу споживання аміаку такими учасниками збережеться», - коментує директор інформаційно-аналітичного агентства «Маркер Груп» Сергій Пісоцький сайту «Latifundist».
У січні-травні 2020 року і в січні-травні 2019 року обсяг внутрішнього ринку аміаку був приблизно однаковим - на рівні 200 тис.. При цьому, якщо за згаданий період 2019 року частка імпорту була 82%, то в 2020 р . - 59%. За словами Сергія Пісоцького, в цьому році всі підприємства збільшили свої поставки товарного аміаку на внутрішній ринок.
Фахівці вважають, що подальше зниження цін на безводний аміак також сприятиме зростанню споживання цього добрива аграрними компаніями. А використання аміаку в АПК буде збільшуватися на 5-10% у рік.
Нагадаємо, що через продаж землі Астарта не буде мати змогу викупити землю, яку обробляє.

ПРЯМИЙ ЕФІР