До міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками: про збільшення випадків домашнього насильства під час пандемії COVID-19

До міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками: про збільшення випадків домашнього насильства під час пандемії COVID-19
43698 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щорічно в Україні та у світі з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться акція «16 днів проти насильства». Її мета– привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

На жаль, у той час як вживалися заходи ізоляції для припинення поширення коронавірусу, насильство по відношенню до жінок, особливо насильство в сім'ї, посилилося. В деяких країнах кількість дзвінків у служби довіри збільшилася в п'ять разів, повідомляє організація “ООН-жінки”.
З моменту початку пандемії жінки і дівчата стали більш вразливими для експлуатації, жорстокого поводження і домагань, оскільки вимушені більше часу проводити вдома на самоізоляції, поруч з тими, хто знущається над ними.

Виконавча директорка структури “ООН-жінки” Пумзіле Мламбо-Нгука заявила: “Виявлено тісний зв'язок між пандемією COVID-19 і різким зростанням числа зареєстрованих випадків насильства всіх видів. Ми дали цьому явищу назву «тіньова пандемія». Крім того, є різниця між тим, як суспільство і державні служби надають допомогу громадянам з захворюванням, яке становить загрозу для життя, і тим, хто звертається за допомогою, коли їх життю або здоров'ю загрожує їх партнер. Ми стали свідками того, як світ кинув всі сили на боротьбу з поширенням
коронавирусной інфекції, з повною рішучістю виділяючи інвестиції на реалізацію відповідних заходів і протоколів. Країнами всіх континентів були визнані катастрофічні наслідки пандемії для систем охорони здоров'я і гостра необхідність її припинення. Насильство чоловіків по відношенню до жінок також є пандемією, яка існувала задовго до появи вірусу і переживе його. Для боротьби з нею також необхідні міжнародні скоординовані заходи і обов'язкові до виконання протоколи. Ця “пандемія”
також охоплює обширні групи населення різного віку. Тільки в минулому році 243 мільйони жінок і дівчаток піддалися сексуальному або фізичному насильству з боку свого партнера. В цьому році різко зросла кількість заяв про випадки домашнього насильства, залякування в кіберпросторі, дитячих шлюбів, сексуальних домагань і сексуального насильства”.

Сьогодні ця суспільна проблема продовжує залишатися перешкодою на шляху до досягнення рівності, розвитку, миру, але ми можемо це змінити, якщо не будемо мовчати.
Кожному необхідно знати телефони “горячих ліній”, за якими можна отримати допомогу. Про домашнє насилля можна повідомити за номером 1547.

ПРЯМИЙ ЕФІР