Блокування проросійських каналів та інформаційна війна: санкції

Блокування проросійських каналів та інформаційна війна: санкції
9779 ПЕРЕГЛЯДІВ

2 лютого 2021 року Президент України Володимир Зеленський особисто наклав санкції на три відомих телеканали: 112 канал, NewsOne, ZIK та низку інших компаній, які належать юридичній особі Козаку Тарасу Романовичу: «АРІАДНА ТВ», «Новий формат ТВ», «Лідер ТВ», «Партнер ТВ», «Новини 24 години». Це медіамагнат та народний депутат «За життя».

Рішення узгоджували Рада національної безпеки та оборони України, де 17 з 19 керівників підтримали санкції.

Вчора ввечері ще можна було побачити трансляції телеканалів в мережах, проте відсьогодні робота компаній повністю зупинена.

Видами обмежувального заходу для цих копаній є:

· Замороження активів та права користуватися майном;

· Зупинка усіх ліцензій та фінансування з будь-якого боку, а також торговельних транзакцій та перевезень;

· Заборона використовувати радіочастоти для трансляцій та обмеження доступу до програм від цих каналів;

· Санкції на приватні літаки лідера платформи «За життя» Віктора Медведчука та Козака, які прямим рейсом летіли до Російської Федерації. Всього літаків зареєстрованих на ці імена – сім;

· Загальний термін накладення санкцій та заборона ефіру телеканалів – 5 років.

Після масових перевірок та моніторингу виявили, що вищевказані канали поширювали дискримінації стосовно національності, раси та релігії, а також прирівняні до політичних поглядів Російської Федерації. Закриті переоформлення каналів та власності також не є регламентом відкритості та демократичності.

Розслідування спецслужб також вказали на незаконні постачання вугілля, відсутність фіксування усіх коштів та отримання грошей від країни-агресора.

Таке рішення Володимир Зеленський називає важким та справедливим з боку боротьби з інформаційною війною та свободою слова.

Верховний спікер Дмитро Разумков не підтримав таке рішення з боку Президента та утримався від голосування через необґрунтованість санкцій з боку Служб безпеки України. За його слова, це була лише письмова згода без відкриття повноцінної справи на публіку та кримінальної відповідальності, а лише анулювання ліцензій.

Натомість минулий президент Петро Порошенко розповів про ці заходи ще з 2018 року, які ухвалили, але не реалізували через передвиборчу компанію.

Прессекретар Юлія Мендель також підкреслила, що ці телеканали не дотримуються стандартів журналістики, фактчекінгів та опора на повноцінні три або хоча б два джерела.

Через накладання санкцій уся опозиційна платформа «За життя» збирається ініціювати імпічмент Президенту через «фашизм та знущання з країни» - слова депутата Верховної Ради Вадима Рабіновича, якого, за деякими джерелами, бачили в літаку з Козаком та Медведчуком при черговому перельоті до Росії.

З боку країни - агресора Російської Федерації та особистого коментаря російського політика Дмитра Пєскова, такі дії з боку Зеленського, на його думку, є осудливими та неприпустимим по усім міжнародним нормам.

ПРЯМИЙ ЕФІР