Цього року державні виконавці Львівщини, Волині та Рівненщини стягнули понад 191 млн 403 тис грн. заборгованих аліментів

Цього року державні виконавці Львівщини, Волині та Рівненщини стягнули понад 191 млн 403 тис грн. заборгованих аліментів
384850 ПЕРЕГЛЯДІВ

У 2021 році завдяки роботі державних виконавців Львівської, Рівненської і Волинської областей заборговані аліменти отримали 28 336 дітей. Загалом з початку року стягнуто 191 млн. 403 тис. 248 гривень аліментів.- Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).

Львівська область стягнуто 87 180 143 на користь 15 584 дітей;
Рівненська область - 63 763 254 грн. на користь 7 740 дітей;
Волинська область - 40 459 851 грн.на користь 5012 дітей.

Статтею 51 Конституції України закріплено обов’язок батьків утримувати дітей до їх повноліття. Одним із способів виконання батьками обов'язку щодо утримання дитини є сплата аліментів.
Порядок сплати аліментів і розмір визначаються за домовленістю між батьками або за рішенням суду, якщо взаємної згоди досягти не вдалось.
Як звернутись до суду, якщо один з батьків ухиляється від сплати аліментів?
- Підготуйте позовну заяву чи заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів. Це можна зробити самостійно або звернутись за допомогою до юриста.
- Подайте позовну заяву чи заяву про видачу судового наказу з додатками до місцевого суду. Відповідно до п.3 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» позивачі звільняються від сплати судового збору при розгляді справ щодо стягнення аліментів.
- Отримайте рішення суду та виконавчий лист або судовий наказ.
Якщо після рішення суду відповідач відмовляється сплачувати аліменти, треба звернутися до державної виконавчої служби України за місцем роботи або за місцем проживання платника аліментів із заявою про відкриття виконавчого провадження.
За несплату аліментів в Україні передбачена цивільна, адміністративна і кримінальна відповідальність.

ПРЯМИЙ ЕФІР