Умови та механізм виплати роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування осіб з числа ВПО

Умови та механізм виплати роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за  працевлаштування осіб з числа ВПО
409147 ПЕРЕГЛЯДІВ
Роман – переселенець з Донецької області, підприємець, знайшов прихисток у Запоріжжі. Чоловік одразу розпочав працювати і, маючи бажання взяти на роботу таких же осіб, які перемістилися з окупованих територій та територій, де відбуваються військові діі, звернувся до юриста системи безоплатної правової допомоги  за роз‘ясненням щодо порядку компенсації роботодавцю витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.
Про умови та механізм виплати роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за  працевлаштування осіб з числа внутрішньо переміщених осіб розповідає Наталія Педь, юрист Запорізького бюро правової допомоги.
 
 
За наявності яких умов роботодавець має право на отримання компенсації
 
Дану компенсацію мають право отримати роботодавці (юридичні особи або фізичні особи – підприємці) за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб за строковим або безстроковим трудовим договором (контрактом), гіг-контрактом, зокрема за сумісництвом та за наявності наступних умов:
  • роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;
  • подання в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 р. або річної звітності за 2021 рік.
Особа з числа внутрішньо переміщених осіб  може бути працевлаштована на умовах, визначених Порядком, один раз.
Бюджетні установи, фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування не відносяться до роботодавців, які мають право на вищезазначену компенсацію.
 
 
Який  розмір компенсації, тривалість її виплати, в який період вона  надається
  • Компенсація витрат надається у розмірі 6500 гривень щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку роботодавцем сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  • Загальна тривалість надання компенсації витрат не може перевищувати двох місяців з дня працевлаштування особи .
  • Дана компенсація надається в період воєнного часу та протягом 30 календарних днів після його скасування або припинення.
Порядок   отримання компенсації
Для отримання компенсації витрат роботодавець не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування особи подає до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості за своїм місцезнаходженням заяву про компенсацію витрат в електронній формі – через Єдиний державний вебпортал електронних послуг ( Портал Дія) або в паперовій формі – особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.
 До заяви, поданої до центру зайнятості в паперовій формі (зокрема на адресу електронної пошти), додаються:
  • копія наказу про працевлаштування особи; документи, що підтверджують працевлаштування на умовах, передбачених даним Порядком;
  • відомості про працівників, які є застрахованими особами (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта);
  • копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
Для подання заяви  через Портал Дія роботодавець створює особистий електронний кабінет користувача на Порталі Дія, проходе електронну ідентифікацію та автентифікацію та заповнює і подає заяву, яка формується засобами Порталу Дія .
Рішення щодо надання або відмови у наданні компенсації витрат приймається центром зайнятості протягом п’яти календарних днів після отримання заяви від роботодавця та надсилається роботодавцю протягом трьох календарних днів.
 
 
Підставами для відмови у наданні компенсації є:
  • невідповідності роботодавця вимогам, зазначеним у  Порядку надання даної компенсації;
  • невідповідності працевлаштованої особи критеріям, зазначеним у цьому Порядку.
Перерахування коштів роботодавцю за перший місяць роботи працівника проводиться протягом п’яти робочих днів після прийняття рішення  про виплату компенсації.
Для отримання компенсації витрат за другий місяць роботодавець підтверджує продовження зайнятості осіб, стосовно яких прийнято рішення щодо надання компенсації витрат, засобами Порталу Дія або шляхом подання повідомлення центру зайнятості (безпосередньо або на адресу електронної пошти).
Перерахування коштів роботодавцю за другий місяць роботи працівника здійснюється протягом п’яти робочих днів після надходження повідомлення про підтвердження продовження зайнятості цих осіб.
Центр зайнятості має право перевіряти достовірність відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів та дотримання порядку їх використання роботодавцем.
 
 
 
Довідково: Умови та механізм виплати роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб передбачений «Порядком надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 331
ПРЯМИЙ ЕФІР