?Хто такі особи, засуджені за колабораційну діяльність і як працювати з тими з них, хто потрапив до системи пробації, – обговорювали у Державній установі "Центр пробації"

?Хто такі особи, засуджені за колабораційну діяльність і як працювати з тими з них, хто потрапив до системи пробації, – обговорювали у Державній установі "Центр пробації"
374435 ПЕРЕГЛЯДІВ
Збройна агресія росії проти України призвела до збільшення кількості засуджених за злочини проти основ національної безпеки.
☝️Сьогодні на обліку уповноважених органів з питань пробації перебуває близько 6️⃣0️⃣0️⃣ осіб, засуджених до альтернативних видів покарань за злочини проти основ національної безпеки, з яких майже 2️⃣0️⃣0️⃣ - за злочини, пов’язані з колабораційною діяльністю. Кількість таких засуджених із зрозумілих причин має стійку позитивну динаміку. Черговий професійний виклик не був залишений Центром пробації поза увагою. На базі сектору психологічної допомоги та інновацій в пробації було створено робочу групу, завданням якої є визначення особливостей проведення оцінки криміногенних потреб засуджених за колабораційну діяльність, формування обгрунтованих рекомендацій щодо соціально-виховного впливу на суб’єктів пробації з числа колаборантів, розробка ефективних поведінкових інтервенцій для індивідуальної роботи з ними.
Сектором психологічної допомоги та інновацій з жовтня 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ по березень 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣ року проведено дослідження соціально-демографічних, індивідуально-психологічних та інших особливостей засуджених за колабораційну діяльність, які перебувають на обліку уповноважених органів з питань пробації, за результатами якого розроблено комплексну методику роботи із особами, засудженими за злочини, пов’язані з колабораційною діяльністю.
??‍?Під час вебінару керівник сектору психологічної допомоги та інновацій в пробації, доктор психологічних наук Віталій Шимко описав досліджений «портрет» колаборанта. Дослідник зауважив, що колаборанти є частиною українського суспільства, які представляють різні верстви населення та мають особливу архітектуру системи цінностей. Застосування лише наглядових заходів (із ізоляцією, або без ізоцяції від суспільства) не зможе вплинути на систему цінностей колаборантів. Позитивних результатів можна досягти лише застосовуючи спеціальну методику соціально-психологічного впливу, яка ураховує ментальні та культурні особливості країни.
?️Презентована методика спрямована на реалізацію індивідуального підходу в роботі із суб’єктами пробації – особами, засудженими за злочини, пов'язані з колабораційною діяльністю, що має на меті підвищення ефективності виконання покарань, альтернативних позбавленню волі щодо таких засуджених, забезпечення наглядових та соціально-виховних заходів, спроможних вплинути на їхню ціннісну орієнтацію, зміну поведінки та попередження нових кримінальних правопорушень.
Теги: #актуально_пробація #пробація_в_дії
ПРЯМИЙ ЕФІР