Спроба залякати Захід чи потенційна загроза застосування ядерної зброї?

Спроба залякати Захід чи потенційна загроза застосування ядерної зброї?
356631 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після заяви заступниці міністра оборони Великої Британії Анабель Голді про поставку Україні боєприпасів зі збідненим ураном самопроголошений президент так званої білорусі сказав: "Росія поставить нам боєприпаси зі справжнім ураном – якщо вони, божевільні, дадуть поштовх цьому процесу".

На слова лукашенка не звернули уваги, але росія дійсно оголосила, що розмістить тактичну ядерну зброю. Ба більше, путін наголосив на передачі ракетного комплексу «Іскандер», який може бути носієм ТЯЗ, і з 3 квітня розпочинає навчання екіпажу.

За словами члена комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, рф тільки заявою порушує міжнародні договори про нерозповсюдження ядерної зброї.

Згідно із китайсько-російською заявою, «всі ядерні держави не повинні розміщувати ядерну зброю за межами національних територій і повинні вивести всю розміщену за кордоном ядерну зброю».

Яка реакція України?

Ядерної зброї на території білорусі буде більше висвітлюватись для привернення уваги міжнародної спільноти. "Це порушення її зобов’язань також за Будапештським меморандумом”, — додав він.

Президент України Володимир Зеленський пояснює розміщення ядерної зброї у білорусі тим, що візит глави Китаю до російської федерації був не вдалим для рф.

А щодо інших урядів країн?

Редактор "Європейскої правди" Юрій Панченко вважає, що посилення санкцій проти російської федерації очікувати не слід. Європейський Союз вичерпав свої можливості щодо санкційного тиску на країну терористку. Натомість він наголошує, що проти білорусі санкції можуть спрацювати.

І доказом цього є глава польського уряду Матеуш Моравецький, який відреагував на заяви володимира путіна так: “Цей крок, на який наважилася росія, наразі оголошення щодо розміщення тактичної ядерної зброї в білорусі, без сумніву, призведе до того, що на білорусь буде накладено додаткові санкції; що рівень санкцій, накладених на білорусь, буде значною мірою більш дошкульним для режиму лукашенка”

У свою чергу представники НАТО та Сполучених Штатів спостерігають за ядерною зброєю росії, але не мають жодних доказів про її переміщення чи її застосування.

Тоді для чого це?

Як вважає Юрій Панченко, білорусь намагається уникнути прямої участі у війни проти України, натомість стратегія лукашенка полягає у підтримці рф лише на словах.

Він додає, що розміщенням кількох ядерних зарядів на території білорусі додає росії додатковий час, щоб схилити Захід до переговорів.

Оглядач відділу міжнародної політики Володимир Кравченко наголошує на трьох цілях путіна такою заявою:

1. Налякати Західні країни перед ядерною ескалацією, що призвело б до зменшення підтримки України у війні проти росії. Певною мірою така тактика приносить володимиру путіну успіх, оскільки віцепрезидентка Болгарії Іліяна Йотова після заяв президентка країни-терористки закликала сідати за стіл переговорів.

2. Тиснути на уряди інших країн, що підтримують Україну. Побоювання пацифістів про розміщення аналогічних видів ядерної зброї Сполученими Штатами у країнах Східної та Центральної Європи або навіть в Україні можуть здійснитись.

3. Розміщення тактичної ядерної зброї на території білорусі ймовірно схилить Америку до переговорів з росією. Раніше володимир путін заявив про призупинення участі Росії у ДСНО [договір про стратегічні наступальні озброєння], а також оголосив, що Міноборони й «Росатом» за необхідності мають підготуватися до проведення ядерних випробувань. Це був перший крок для шантажу Сполучених Штатів, а зараз наступний.

Теги: війна в Україні, Володимир Путін,погрози, ядерна зброя,тактична ядерна зброя, Білорусь,Александр Лукашенко
ПРЯМИЙ ЕФІР