Євген Спєваков: кілька порад як споживачу захистити себе в мережі

Євген Спєваков: кілька порад як споживачу захистити себе в мережі
170445 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

З 19 серпня Міністерством юстиції України розпочато кампанію #СпоживачВМережі, присвячену захисту прав споживачів при купівлі товарів та послуг он-лайн. Із розвитком технологій та появою нових майданчиків для купівлі/продажу товарів та послуг, зростає і кількість питань про захист прав споживачів он-лайн. Перший заступник начальника юстиції Черкащини Євген Спєваков розповів про основні правила, дотримання яких забезпечить споживачеві правовий захист у цій сфері.

1.     При онлайн купівлі товарів/послуг завжди вимагайте розрахунковий документ.

Зазвичай інтернет-магазини видають лише документ на здійснення кур’єрських послуг, який не є доказом укладання договору купівлі-продажу між он-лайн-магазином і вами. Під час отримання товару, замовленого он-лайн, важливо отримати не лише документ про надання послуги з доставки товару, але і сам розрахунковий документ (товарний або фіскальний чек, квитанція, тощо) або підтвердження оплати товару на електронну пошту.

2. Не перераховуйте кошти за товар, який пропонується в інтернеті, на приватні банківські картки.

Адже так покупець свідомо позбавляє себе можливості отримати чек за покупку та, відповідно, захистити свої права у разі потреби. Вимагайте у продавця надати реквізити картки суб’єкта господарювання, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товарів (послуг). Якщо ж продавець відмовляється це зробити, але ви бажаєте придбати товар у нього – при переказі коштів за товар у полі «Призначення платежу» ОБОВ’ЯЗКОВО вказуйте за що проводиться оплата і кому! Виписка з вашого банку про здійснення платежу за певним призначенням та он-лайн-переписка з продавцем можуть бути доказами у разі виникнення суперечок з продавцем.

«Ви не зобов’язані надавати інтернет-магазину ваші персональні дані, окрім тих, які необхідні для забезпечення отримання товару. Дуже часто інтернет-магазини можуть просити ваші персональні дані з метою подальшої рекламної розсилки, або навіть продажу цих даних. Пам'ятайте, що персональні дані віднесені до інформації з обмеженим доступом», – наголосив Євген Спєваков.

3.                  Для законної обробки персональних даних суб’єкту господарювання необхідно:

- забезпечити належні умови захисту персональних даних та функціонування інформаційної системи;

- отримати згоду суб’єкта даних;

- повідомити суб’єкта даних про обробку.

«Якщо суб’єкт підприємницької діяльності пропонує споживачу надати йому відомості про платіжні інструменти для оплати вартості товару, роботи, послуги, він зобов’язаний забезпечити захист такої інформації відповідно до законів України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» і «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», – додав він.

 

Теги: #СпоживачВмережі #МінЮст #ЧеркаськаЮстиція
ПРЯМИЙ ЕФІР