Б’є – не значить, що любить, б’є – значить стаття про домашнє насильство!

Б’є – не значить, що любить, б’є – значить стаття про домашнє насильство!
42399 ПЕРЕГЛЯДІВ

Б’є – не значить, що любить, б’є – значить стаття про домашнє насильство! Ця теза стала однією з ключових під час вебінару зі студентами-правниками Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова.
Навчальна зустріч була побудована таким чином, що майбутні юристи отримали розуміння як побудована система запобігання та протидії домашньому насильству в Україні. Спікери, серед яких були представники національної поліції, системи безоплатної правової допомоги та міського центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, роз’яснили, що таке домашнє насильство, в яких формах може проявлятися, а також звернули увагу на юридичні та психологічні механізми захисту від домашнього насильства.
Так, директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша, розповіла про практику в напрямі захисту прав постраждалих від домашнього насильства. Як відзначила спікерка, постраждалі від домашнього насильства можуть безоплатно отримати усі види правових послуг, для цього потрібно звернутися до юристів системи БПД. З початку року на Миколаївщині маємо 51 звернення з питань домашнього насильства, з них 35 – за вторинною правовою допомогою. У 28 випадках кривдники отримали обмежувальний припис, зауважимо, що даний правовий інструмент спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи та полягає, серед іншого, у забороні кривднику наближатися на визначену відстань до постраждалої особи.
«Існує думка, що домашнім тираном може бути лише чоловік. Дійсно, в більшості випадків насильства в сім’ї агресорами виступають саме чоловіки, але буває так, що домашні потерпають від дій жінки. Наші юристи мають в практиці справу, в якій жінка разом з онуками, що перебувають під її опікою тривалий час потерпала від насильства зі сторони своєї доньки. За допомогою фахівців системи, які склали відповідну заяву до суду, кривдниці було заборонено наближатись до матері та дітей менше ніж за 300 метрів», - відзначила очільниця системи БПД Миколаївщини.

Довідково: Постраждалим від домашнього насильства гарантується:
- правовий захист, правові послуги призначеного адвоката (юриста) оплачує держава.
Контакти центрів: www.legalaid.gov.ua/ua/local-centres
Постраждалі від домашнього насильства можуть також онлайн отримати консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат системи безоплатної правової допомоги «Правова допомога протидії насильству» https://t.me/Non_Violence_Bot.
- психологічна підтримка та соціальні послуги (консультування, кризове та екстрене втручання, соціальний супровід, посередництво тощо) у центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
Контакти центрів: http://www.msp.gov.ua/news/14911.html
- тимчасовий притулок у центрі соціально-психологічної допомоги, кризовому центрі або притулку для жертв домашнього насильства.
Контакти центрів: http://www.msp.gov.ua/news/14909.html
Потрапити до такого закладу можна, звернувшись до місцевої державної адміністрації або міської ради.

ПРЯМИЙ ЕФІР