Проблема корупції в Українї

Проблема корупції в Українї
160901 ПЕРЕГЛЯДІВ

На зважаючи на проблеми сьогодення, типу вірусу Covid-19, війни на Донбасі, супутніх акцій та протестів, корупція була і залишається одним із найболючіших питань. Основним фактором є те, що корупція це проблема не лише внутрішнього характеру, а й міжнародного. Чомусь це явище прижилося в українців ще з давна, і жодні реформи, жодні страйки, мітинги не можуть раз і назавжди викорінити цього ворога.
Давайте згадаємо разом, де ми зустрічались із корупцією? Адже будьмо відвертими, 95% з нас хоча б раз у житті стикались з якоюсь проблемою, яку дуже швидко вирішували пара купюр.
Зайдемо до лікарні, не важливо приватної чи державної, хочемо швидко пройти обстеження, зробити медичну книжну чи інші негайні справи, що ми робимо? Так, вірно віддячуємо лікареві за оперативно проведену роботу, адже в іншому випадку довелося б чекати в черзі.
Йдемо до освітніх закладів, і тут теж не важливо яких, садочки, школи, ліцеї, інститути. Хочемо віддати дитину в садочок, а місць виявляється немає, потрібно чекати в черзі. Але пані директор люб'язно погодиться взяти вашого малюка за символічну "подяку". Чи ось наприклад, ваша дитина не може здати іспит в інституті, хоча з навчанням проблем немає, просто викладачеві трішки не вистачає до зарплати. І, звичайно, ми погоджуємось заплатити, не всі 100%, звісно, є і обізнані люди, які знають про антикорупційні органи, проте переважна більшість вибирає йти легким шляхом.
Тож в кому чи в чому проблема – в нас самих чи в нашій владі? Ця медаль, як і всі проблеми має дві сторони – народ винен, бо дає хабарі, влада винна, бо замість того щоб боротись з корупціонерами, вона їх сама створює і захищає.
Питання залишається наступним- то як все ж таки позбутись бюрократів та забути про взяточників? І тут відповідь проста – починати потрібно з себе. Не дивитись на інших, не йти легшим шляхом, не виховувати і не плекати цю звичку вирішувати все хабарями. Ми живемо в цивілізованій країні, яка прагне бути частиною ЄС, а не знаємо елементарних речей. Більша половина населення України напевно й не чула ніколи про такі організації як Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне агентство з питань запобігання корупції та Вищий антикорупційний суд.
Подолання корупції досить не просте завдання, але цілком досяжне. Кожен з нас повинен усвідомлювати, що жорстким ставленням до корупції ми спростимо собі життя і викорінимо назавжди цього ворога, який заважає Україні повноцінно розвиватися та бути на рівні із країнами ЄС.

ПРЯМИЙ ЕФІР