Євродепутати сумніваються у готовності Угорщини очолити ЄС у 2024 році

Євродепутати сумніваються у готовності Угорщини очолити ЄС у 2024 році
25826 ПЕРЕГЛЯДІВ

Численні порушення Угорщиною законодавства ЄС роблять її непридатною для головування в Євросоюзі на ротаційній основі у 2024 році – таку оцінку містить проєкт резолюції, який наступного тижня розглянуть депутати Європарламенту, повідомляє видання Euractiv.

Угорський уряд має очолити Раду міністрів ЄС на пів року з липня 2024 року, менше ніж через місяць після наступних виборів до Європарламенту.

Проєкт резолюції «ставить під сумнів здатність Угорщини надійно впоратися з цим завданням у 2024 році з огляду на її невідповідність законодавству ЄС та цінностям, закріпленим у статті 2 Договору про заснування Європейського союзу, а також принципу сумлінної співпраці».

А тепер давайте перенесемося у минуле, аби згадати події річної давності і дати відповідь на запитання, чому є такі застереження Євросоюзу.

Власне, велике дослідження на цю тему провів журналіст NewsPrice Mykhailo Fradkin.

У його публікації «Угорський шпагат, епізод перший: сумнівна риторика МЗС» є багато аналізу та фахових коментарів про те, чому Угорщина зайняла проросійську позицію, яка причина такої гри та чим це загрожує Україні і Євросоюзу в цілому.

Адже саме у середині липня 2022 року стався гучний, потужний та небезпечний вибух у напружених відносинах між Україною та Угорщиною, влада якої налаштована досить проросійсько, купуючи у Кремля зі знижками енергоресурси, а також виступає за зняття економічних санкцій.

Градус навколо всієї ситуації за кілька днів значно підвищився, коли 21 липня 2022 року міністр оборони Угорщини прибув до Москви для переговорів із міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим щодо додаткової закупівлі Угорщиною 700 мільйонів кубометрів газу у російського "Газпрому".

Щоб розібратися в цій геополітичній конфігурації журналіст Михайло Фрадкін звернувся за роз’ясненнями до українських та угорських політиків, представників етнічної угорської спільноти, Закарпатської обласної військової адміністрації, міжнародних експертів, а також зв’язався із представниками Європейського парламенту у Брюсселі тощо.

З цікавими думками та аналітикою можна ознайомитися тут .

Це лише перша частина досліджень. Наступні публікації, розслідування та факти очікуються найближчим часом.

Ми нагадуємо, що усі найактуальніші новини є на телеграм-каналі NewsPrice.

 

Теги: Україна, росія, Угорщина,ЄС
ПРЯМИЙ ЕФІР