Нова доїльна зала на Полтавщині входить у десятку світових комплексів

Нова доїльна зала на Полтавщині входить у десятку світових комплексів
169821 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нова доїльна зала з європейським обладнанням запрацювала в селі Носи Шишацького району (СТОВ «Воскобійники»). У світі подібних тваринницьких комплексів лише 10.

Це найпродуктивніша доїльна зала, подібних в Україні ще немає. Установка типу «Карусель» унікальна тим, що дояр стоїть на одному місці, а худоба сама під’їжджає до нього. Одночасно тут можна доїти 32 корови.

Керівник підприємства Валерій Капленко розповів, що вартість одного скотомісця - 4 тисячі доларів США. Увесь проект коштував 80 мільйонів гривень.

«Сподіваємося на 30% дотацію від держави за урядовою програмою. За ці гроші ми побудуємо другу лінію», – розповів Валерій Капленко.

Тварин нова установка не злякала. Працівники господарства розповіли, що корови охоче йдуть до доїльної зали. Цикл доїння і ритм роботи нових апаратів досконаліший, ніж тих, які використовували раніше.

«Саме ця модель доїльної зали перша в Україні та входить у десятку світових. Це торішня розробка. «Карусель» здатна саме себе діагностувати та калібрувати. Установка зроблена з нержавіючої сталі, має захист від пилу та води. За годину можна видоїти більше сотні корів», – розповів постачальник обладнання Михайло Захарченко.

У СТОВ «Воскобійники» 600 працівників. Крім корів, утримують телят та биків. Використовують голландський досвід. Щороку заготовляють 40 тисяч тонн силосу та 20 тисяч тонн сіна. Як зазначив заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий, таке господарство – взірець для області.

«Такі люди, як Валерій Ілліч, піклуються про соціальну сферу. Відкриття нових підприємств тримає на плаву такі села, як ваше. Це єдине село в Шишацькому районі, де є приріст населення. Тут розвивається інфраструктура. І фахівці, які залишаються в селі забезпечені житлом», – зазначив Роман Товстий.

Тваринництво зараз – справа невдячна, каже Валерій Капленко. Та відступати не збирається. Нині в господарстві 1 500 корів дійного стада. У планах збільшити цей показник до 3тисяч.

ПРЯМИЙ ЕФІР