Реформування сиротинців: 300 дітей-сиріт області потребують сімейних форм виховання

Реформування сиротинців: 300 дітей-сиріт області потребують сімейних форм виховання
228542 ПЕРЕГЛЯДІВ

Наразі вони проживають у трьох спеціалізованих будинках дитини, що розташовані у Дніпрі, Кривому Розі та Кам`янському. Проте ці заклади перепрофілюють у хоспіси. Там залишаться лише невиліковно хворі діти, зокрема,і ті, кого годують через зонди.

Спеціалізований дитбудинок на вулиці Петрозаводській у Дніпрі розрахований на 105 дошкільнят. Всі місця зайняті. Тут виховують дітей з ВІЛ, щелепно-лицьовими патологіями, ДЦП і синдромом Дауна. У більшості батьки є. Тому всиновити їх не можна, як і повернути біологічним родинам… Це діти наркоманів та алкоголіків, онко- та психічно хворих матерів, а також засуджених на тривалі строки.

«Був у нас випадок, який вразив нас усіх, коли до нас поступили два хлопчики, їх народили мама і бабуся з інтервалом в один місяць. Ми підняли документи і з`ясувалося, що в цій родині прабабуся позбавлена прав відносно бабусі, бабуся відносно мами. Династія сиріт», - розповідає директорка КЗ «Дніпропетровський спеціалізований будинок дитини» ДОР Анжела Чучва.

Діти тут не лише з Дніпра, а й області. Реформа вимагає їхнього повернення в свої громади, де для них повинні створити патронатні родини та малі групові будиночки максимум на 10 вихованців. Ані першого, ані другого в Підгородненській ОТГ немає.

«Для цього потрібні кошти, розумієте? Це мільйони гривень, мільйони… Ми в цьому році ніяк не побудуємо, бо в нас є така нагальна проблема як лікарня, нам потрібно врятувати її від повного закриття. Хоча по-людськи я розумію, що це правильна реформа, правильно так робити, в Європі немає інтернатів», — пояснює голова Підгородненської ОТГ Андрій Горб.

У майже мільйонному Дніпрі також жодного малого групового будинку досі не побудували. Натомість створили одну патронатну родину, де дитина може перебувати півроку, поки вирішується її статус — повертати батькам чи позбавляти їх батьківських прав. А всього в області наразі дві патронатні родини, друга — у Жовтих Водах.

«Багато людей, які хочуть взяти дітей, кажуть, що я люблю дітей і хочу їм допомогти. А потім вони стикаються з такими проблемами, в які потрапляють діти, у них опускаються руки. Це травмує і дітей, і дорослих, які прийшли з відкритим серцем. Небагато таких людей, черги немає», — говорить головна спеціалістка служби у справах дітей Дніпропетровської ОДА Алла Борисенко.

Коштом державного бюджету в області завершують будувати 4 малі дитячі групові будинки у Петриківці і Солоному, Раївці в Синельниківському і Богданівці в Павлоградському районах. Ще два — у Кам`янському та Покрові — тільки почали зводити. Всі разом вони зможуть прийняти до 60 дітей. Анжела Чучва схвильована, що її вихованців будуть повертати в біологічні родини, адже багатьом там загрожує смертельна небезпека. І це не все.

**«Кожна друга громадянка, чия дитина перебуває у мене, не має прописки, хто буде піклуватися про таких дітей? **— запитує директорка КЗ «Дніпропетровський спеціалізований будинок дитини» Анжела Чучва. — Сьогодні ця жінка в одній ОТГ, завтра — в іншій»…

Та чиновники відповідають: якщо рідня не має офіційної реєстрації, дитину віддадуть на виховання в ту громаду, де її вперше знайшли або туди, де батьків позбавили батьківських прав. Реформа має завершитися до 2026 року. Та часу залишилось не так вже й багато. Керівникам ОТГ варто вже сьогодні замислитися про долю соціальних сиріт.

ПРЯМИЙ ЕФІР