Як вулиця Троїцька з затишної і зеленої перетворилася на “бетонну сковорідку”

Як вулиця Троїцька з затишної і зеленої перетворилася на “бетонну сковорідку”
61349 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після минулорічної реконструкції одна з центральних вулиць Дніпра перетворилася на пекло. Влітку тут жодної тіні, а коли йдуть дощі, через відсутність ливнівок все пливе. Це геть відрізняється від того, що на початку реконструкції обіцяли дніпрянам  місцеві чиновники. 

У планах, озвучених міською радою, Троїцька була частиною великої перебудови. Загальна сума тендеру — 93 мільйони гривень, на реконструкцію безпосередньо вулиці заклали майже чотири мільйони. Як свідчать кошториси, родзинкою мало стати саме озеленення у вигляді 100 квадратних метрів трьох різних видів мавританського газону, дев’яти саджанців або каштанів тощо. В жертву цьому принесли здорові рожеві каштани.  

Для зручності автівок на вулиці мали понизити тротуари. Але зробили це тільки з одного боку. Є тут і ще одне ноу-хау — геть не дешевий підземний бункер для сміття об’ємом у 4 метри. Для нього мали придбати спеціалізований сміттєвоз, розповідав тоді голова профільного департаменту Михайло Лисенко. Утім, кажуть місцеві жителі, єдине, що з нього нині дістають, то це дощову воду, яка щоразу заливає усі чотири куби бункеру. 

“ Чесно кажучи, не бачила жодного разу, щоб ним хтось користувався. І тим більше, вивозив сміття. Єдиний раз, коли був дощ, тут приїжджали працівники і його чистили”, — каже Анжеліка Ковальчук, яка працює в одному з офісів на Троїцькій.

До речі, під час дощу реконструкторів  тут тепер завжди згадують “не злим тихим словом”. Адже виявилось, ливнівки вони спроєктувати та облаштувати… забули. Пройшовшись по вулиці, наші журналісти не побачили жодної ливнівки. 

“А їх має бути як мінімум по три з кожного боку вулиці. Тож зрозуміло, що коли дощові води, йдуть зверху, тут утворюється справжнє озеро”, — констатує громадський активіст, будівельник Олег Шапка. 

Генеральним підрядником реконструкції є товариство з обмеженою відповідальністю "Комунальник" — рекордсмен-улюбленець дніпровських чиновників. Загалом, компанія, власниками якої є брати Дубінські, яких ще пов’язують з сестрою Геннадія Корбана Вікторією, за останні чотири роки отримала бюджетних замовлень на понад півтора мільярда гривень.

“Приходять брати Дубінські й виконують третину або дві третини від зазначеної кількості робіт. Претензій з боку замовника — департаменту міськради — у них немає. А між тим, реальні компанії, які могли б якісно зробити всі роботи просто не мають можливості виграти тендер”, — пояснює активіст платформи “Громадський контроль” Ілля Рибаков. 

Але отримати бодай якісь коментарі стосовно виявлених після реконструкції негараздів, якості ремонту, наявності плану та акту виконаних робіт від голови профільного департаменту міськради не вдалося. Адже Михайло Лисенко після відпустки на роботі так і не з'явився й нині перебуває в розшуку. Інші співробітники Дніпровської міської ради обмежилися відпискою. Виявляється, будівельно-монтажні роботи… продовжать. Зокрема, передбачили облаштування майданчиків для підземного побутового сміття, озеленення території, установку урн та лавок. Вказали навіть термін виконання — 3 місяці. Щоправда, невідомо, про які саме місяці йде мова і якого року.  

Втім, якщо Троїцька все ж перетвориться на обіцяний міськрадою затишний та сучасний куточок середмістя, то здійнювати це доведеться догори дриґом: розбирати ту саму плитку, робити отвори для газонів та саджанців, які значаться у проєктній документації.

ПРЯМИЙ ЕФІР