Як ведення вагітності змінилося за останні 20 років?

Як ведення вагітності змінилося за останні 20 років?
28502 ПЕРЕГЛЯДІВ

За останні 20 років медицина настільки пішла вперед: відкрили антибіотики, розробили вакцину, групи крові та частіше почали застосовувати рентген. Зраз сучасні медичні технології стали невіддільною частинкою нашого життя, тому ми навіть не задумуємося настільки вони полегшують лікування. Вагітним жінкам стало набагато спокійніше, бо слідкувати за перебігом вагітності можна постійно з впевненістю, що усе добре з дитиною. Ще 20 років тому за слідкування усіх органів слідкував один лікар, але зараз існує ряд спеціалістів. Одним із популярних методів діагностування організму є ультразвукова діагностика, скорочено УЗД. УЗ-діагност займається тільки перебігом вагітності.

Сьогодні можна побачити за допомогою сучасної медицини певні відхилення в організмі малюка в утробі матері вже в перші місяці. Раніше лікарі помічали захворювання малюка вже після його народження. Для цього зараз існують різні доплерівські режими, які дозволяють аналізувати кровотік плода через великі кровоносні судини. Почали їх запускати в Україні ще з 2000 року, але на той час вони були не точними й користувалися режимами меншість батьків. В пологових будинках з’явилося 3D УЗД, яке дає змогу на комп’ютері більш чітко змоделювати зовнішність та розміри дитини, а для лікарів це можливість подивитися чи немає патологій у прикріпленні пуповини та плаценти. Таке моделювання дає змогу слідкувати за здоровим розвитком двійні в утробі матері. Прослуховування плода через стетоскоп давно вже втратило свою потрібність. Акушери-гінекологи слухають серцебиття, відстежують скорочення матки та кровопостачання до малюка за допомогою кардіограми.

Зробила крок уперед й лабораторна діагностика для вагітних. Сьогодні у пологовому будинку матері зроблять біохімічні скринінги, які дають змогу прогнозувати передання генетичних особливостей дитині. Лабораторні дослідження почали робити ще з 2000 років, але тоді результати не могли розібрати, дійти до висновку на практиці й поставити діагноз.

Раніше до кесаревого розтину відносилися не так серйозно, як сьогодні. Перед кесаревим розтином беруть необхідні аналізи й потім консиліум лікарів вирішують чи братися за операцію. Ще 10 років тому вважалося, що жінкам з короткозорістю народжувати природним шляхом не рекомендується. Однак дослідження лікарів доказали, що природні роди не дають ускладнення людям з міопією.

Раніше від гінеколога можна було почути, що народжувати потрібно до 35 років, бо тоді буде важко. Безперечно, з віком стан здоров’я змінюється, але варто пам’ятати, що здоров’я погіршується від якості життя, а не віку. Медицина на рівні 2021 року дозволяє жінкам будь-якого віку народити здорову дитинку, бо технології допомагають корегувати відхилення та повноцінно слідкувати за перебігом вагітності.

В Україні тільки п’ять років тому дізналися про збір пуповинної крові. Які допомагає швидко відновлюватися після багатьох хвороб. В нашій країні ще немає офіційних протоколів та медичних рекомендацій щодо правильного застосування, але батьки вже почали активно без страху просити акушерів зібрати пуповинну кров для майбутнього лікування. Сучасні методики та якісні обстеження перебігу вагітності дозволяють жінкам, які перенесли у свій час інфекційні або патологічні захворювання родити здорову дитину.

ПРЯМИЙ ЕФІР