Радника віце-прем’єр-міністра Уруського Олександра Немчина з сином підозрюють у корупції

Радника віце-прем’єр-міністра Уруського Олександра Немчина з сином підозрюють у корупції
355161 ПЕРЕГЛЯДІВ

Подільський суд Києва помістив під нічний домашній арешт менеджера з надання кредитів Державної інноваційної фінансово-кредитної установи.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 21 серпня.

Подільське управління поліції Києва з січня цього року веде розслідування за фактом того, що перший заступник голови правління ДІФКУ, заступник голови правління ДІФКУ, а також начальник відділу публічних закупівель ДІФКУ налагодили протиправний механізм вимагання та одержання неправомірної вигоди від фізичних та юридичних осіб за надання в оренду приміщень, які належать на праві власності та перебувають в управлінні ДІФКУ. Зокрема, наразі посадовці начебто вимагають по 28 тисяч гривень хабара щомісячно поза офіційними платежами за оренду приміщення у місті Хмельницький по вулиці Героїв Майдану, 12.

У межах цього кримінального провадження 8 червня 2021 року розпочато розслідування також за фактом того, що радник на громадських засадах першого віце-прем’єр-міністра і міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського — Олександр Немчин, член правління ТОВ «Український центр інноваційного розвитку», директор ТОВ «УЦІР», а також син радника міністра вимагають від підприємця неправомірну вигоду для себе і третіх осіб за вплив на посадових осіб Державної інноваційної фінансово-кредитної установи Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Хабар начебто вимагають за підписання посадовими особами «Меморандуму» про подальшу співпрацю з ДІФКУ і виділення кредитних коштів для вирощування ягідних культур суниці, лохини та малини на території Київської області, а також отримання фінансування для провадження інноваційних технологій — переробки ягідних культур.

У червні цього року до  ДІФКУ звернувся підприємець з інноваційним проектом «Завод по переробці продуктів харчування, вакуумно-сублімаційна сушка, шокова заморозка IQF». Працівник ДІФКУ дав контактний номер мобільного телефону члена правління ТОВ «УЦІР», який познайомив підприємця з Олександром Немчиним, який представився радником віце-прем’єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського. Радник міністра нібито повідомив, що має можливість вплинути на голову правління ДІФКУ, але поставив вимогу про передачу йому 80 тисяч гривень. Гроші передавалися через посередника — сина Немчина, якого, за версією слідства, батько попередньо повідомив, що йому слід отримати неправомірну вигоду. 17 і 19 серпня хлопець одержав кошти двома траншами, після чого був викритий співробітниками СБУ.

Молодому чоловікові повідомлено підозру в пособництві в одержанні неправомірної вигоди для себе за обіцянку здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ст.27 ч.5, 369-2 ч.2 КК України). Немчин-молодший офіційно працював у ДІФКУ з 20 липня цього року, тобто на момент затримання менше місяця.

Помістивши хлопця під цілодобовий домашній арешт, суд зобов’язав його утриматись від спілкування з іншим підозрюваним, яким є його батько, а також двома свідками.

Про запобіжний захід для радника міністра поки нічого не відомо.

У листопаді минулого року уряд прийняв рішення про передачу Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ) від Мінекономрозвитку до сфери управління Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Акт передачі підписав віце-прем’р Уруський, який і очолює міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.

sudreporter.org

Теги: ДІФКУ,Уруський Олег,Олександр Немчин,Український центр інноваційного розвитку, корупція
ПРЯМИЙ ЕФІР