«Стягнення аліментів з осіб, що проживають за кордоном – цілком можливе», - Марина Корнієнко

«Стягнення аліментів з осіб, що проживають за кордоном – цілком можливе», - Марина Корнієнко
51327 ПЕРЕГЛЯДІВ

Оноре де Бальзак якось сказав, що сім‘я завжди є і буде основою суспільства. Проте, нажаль буває так, що сім‘ї, з тих чи інших обставин, розпадаються. І хоча певний період часу статистика розірвання шлюбів в Україні не була занадто сумною, проте за останні декілька років все змінилося - у нашій країні все більше сімей стали розлучатись.

Ні для кого не секрет, що першою причиною проблем у сім’ях є фінансові складнощі. Деякі сім’ї розходяться не намагаючись розібратися з цими труднощами, але інші шукають різні шляхи щоб вийти із такої ситуації. Одним з таких шляхів є переїзд одного з батьків за кордон, на нову роботу. І якщо одні живуть і працюють далеко від дому заради своєї сім’ї, дітей знаючи, що рано чи пізно вони будуть знову жити разом, то інші не витримують такого натиску і суму за домом Розуміючи, що назад вже і вертатись не хочеться, і вже прижившись до нового місця - йдуть від своєї родини. Як правило, це зазвичай роблять саме чоловіки. Вони залишають своїх дружину та дітей і забувають про них.  Доволі часто трапляється, що деякі з цих чоловіків відмовляються допомагати колишнім дружинам виховувати дітей, або хоча б надавати фінансову підтримку добровільно.

В такому випадку існує така річ як аліменти. Аліменти - це обов’язок утримання у визначенних законом випадках одним членом сім’ї інших. У нашому випадку батько, або мати, зобов’язаний(а) надавати чітко визначену суму грошей на утримання неповнолітньої, або непрацезданої повнолітньої дитини кожен місяць.

 Багато із батьків не знають або не хочуть знати, що ця процедура поширюється і на тих осіб, що знаходяться за кордоном. Проте, це й справді так, адже Україна налічує чималий список двосторонніх та багатосторонніх відносин з багатьма країнами світу, а це в свою чергу дозволяє вирішувати не тільки серйозні питання накшталт видачі злочинців за тяжкі злочини, а й такі моменти - як стягнення аліментів.

Звичайно самостійно з цим питанням важко розібратись, але і тут наша країна подбала про сім’ї, яким трапилося зіткнутись з такою проблемою. Загалом існує два шляхи, що дозволяють законним шляхом отримувати фінансову підтримку на утримання дитини.

Першим шляхом є звернення до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник, із клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення суду України про стягнення аліментів (якщо питання стягнення аліментів вирішувалося в України і є рішення суду).

Другий шлях - це звернення до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник із заявою про винесення рішення щодо аліментів.

У випадку виникнення такої необхідності як стягнення аліментів з осіб, що перебувають за кордоном, можна звернутися до міжрегіонального управління за місцем проживання для отримання більш детальної інформації щодо вимог оформлення документів.

Слід також знати і те, що Міністерство юстиції України як запитуючий центральний орган протягом 30-ти календарних днів після отримання заяви:

         перевіряє наявність у ній інформації і документів;

         може повернути заяву заявнику для дооформлення у разі необхідності;

         заповнює формуляр про передачу та направляє його разом із заявою до центрального органу запитуваної Договірної держави;

         у разі необхідності сприяє заявнику у вирішенні питання щодо здійснення перекладу документів мовою запитуваної Договірної держави відповідно до умов Гаазької конвенції 2007 року;

         на звернення запитуваного центрального органу отримує від заявника додаткові документи, необхідні для розгляду заяви, в тому числі довіреність на право представництва інтересів заявника у справі;

         на звернення центрального органу запитуваної Договірної держави надає засвідчені компетентним органом України копії документів.

Також, про хід та результати розгляду заяви в іноземних органах позивач  буде отримувати письмові звіти від Міністерства юстиції України.

На додаток хотілося б зазначити, що можна звернутись до компетентних осіб які можуть допомогти вам з усіма документами та подачами заяв. Так, я маю на увазі адвокатів. Звичайно я рекомендую звернутись до них у випадку якщо вважаєте за потрібне.

 Автор: Марина Корнієнко

журналіст, меценат, громадський діяч

Керівник ГО «УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНГРЕС ЖІНОК»

 

Теги: Общественный деятель Марина Корниенко,Марина Корниенко,Корниенко,УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ КОНГРЕС ЖІНОК,управління соціального захисту населення Марина Корниенко, Перелік державних соціальних гарантій Марина Корниенко, субсидії Марина Корнієнко, допомога багатодітним сім’ям Марина Корнієнко, пільги Марина Корнієнко, льготы Марина Корниенко,Украинский национальный конгресс женщин,идейный руководитель общественной организации “Украинский национальный конгресс женщин” Марина Корниенко,Марина Корнієнко журналіст,Марина Корнієнко громадський діяч,Марина Корниенко общественный деятель,Марина Корниенко журналист, Марина Корнієнко,Корнієнко,семья,сім'я, українські сім’ї,украинские семьи,дети,Громадська організація,благодійний фонд,благодійність,Закон,Марина Валеріївна Корнієнко Київ,Марина Валерьевна Корниенко Киев,меценат Марина Корниенко
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР